„Лора, Яворов и аз“ – спомени на Дора Конова

Публикувано:
10:05ч / 30.05.2019г
Брой прочитания:
878
Брой коментари:
0

Спомените на Дора Конова, жената сочена десетилетия наред като виновница за семейната трагедия на Лора и Яворов, най-после са публикувани изцяло. Това дължим на литературния историк Петър Величков, който неуморно и всеотдайно се стреми да реабилитира забравени или охулвани имена. „Библиотека България“ се зае с издаването на спомените под заглавие „Лора, Яворов и аз“ и на 29 май те бяха представени предпремиерно в програмата на Пролетния базар на кигата в НДК.

Водеща беше поетесата Ива Спиридонова, която заедно с друг поет – Симеон Аспарухов, ръководи издателството, дало път на книгата. Интересът към нея беше голям. Петър Величков започна да дава автографи още преди началото на срещата. Според него Дора Конова е не виновница, а жертва. Тя е била едва около 20-годишна, когато Яворов я харесва и започва усилено да я ухажва, с което предизвиква болезнената ревност на Лора. Напълно неоснователно е в нейно лице да се вижда жена-вамп, която се е стремила да съблазни поета и да го откъсне от жена му. Истината каква е Дора Конова най-добре може да бъде разбрана, когато се прочетат спомените й. Някой би ги сметнал за субективни, но те са важни като свидетелство на третото главно действащо лице в любовния триъгълник, довел до решението на Лора, а после и на Яворов за самоубийство.

За личността на Дора Конова говори при представяето на мемоарите и литературната критичка Катя Зографова. В своята впечатляваща книга „Световете на Яворов“ тя й е отделила специална глава в раздела „Любови“ и там напълно обективно е представила драматичната й личност. Катя Зографова сподели, че като уредник на къщата-музей на Яворов е имала възможност да прочете спомените на последната любима на поета, но не й е достигнала смелост да се заеме с публикуването им. Причината е, че и досега в интелектуалните среди се надига вой всеки път, когато някой се опита да премахне клеймото над Дора Конова. Дори и при новината за издаването на спомените й във виртуалното пространство се появиха злостни нападки срещу нея – добави със съжаление Катя Зографова.

Щом една книга обаче предизвиква такива силни емоции, тя със сигурност заслужава да бъде прочетена! Предстои премиера на „Лора, Яворо и аз“ през юни в Столична библиотека. Дотогава може да си купите изданието от щанда на издателство Библиотека България“ на Пролетния базар на книгата.

Гергина Дворецка

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu