Писателят Макис Цитас очарова софийските деца

Публикувано:
07:41ч / 29.05.2019г
Брой прочитания:
379
Брой коментари:
0

bezdomniqt-kostas-koricaИзвестният гръцки писател Макис Цитас трогна читателите на сайта ни със своя разказ „Облечи си жилетката“ от едноименния му сборник, който излезе в издателство „Персей“ в превод на Здравка Михайлова. В София писателят успя да очарова и малките ученици, дошли да се срещнат с него на Международния литературен фестивал за деца и младежи, който се провежда от 28 май до 2 юни в НДК успоредно с Пролетния базар на книгата. В първия ден на фестивала Макис Цитас представи детската си книга „Бездомният Костас“, също в превод на Здравка Михайлова (издателство „Изида“).

Историята в книгата е необикновена. В нея се разказва не за дете, което си има кученце, а обратното – за семейство кучета, което отглежда като домашен любицец едно момченце – Костас. Те го обичат и се грижат за него като за собственото си дете, но когато идва време за лятна почивка, се изправят пред проблема на всички семейства с домашни любимци – не знаят на кого да го поверят. И, както нерядко се случва, решават да го оставят да се оправя, както може. Тогава Костас става бездомен. Скита из негостоприемния град, изправя се пред опасности.

Чрез тази история Макис Цитас показва на малките си читатели каква отговорност е да се грижиш за друго същество и че към животните трябва да се отнасяме с уважение, както и към хората.

Още в първите минути на срещата си със софийската детска публика писателят показа, че общуването с малчуганите за него е истинско удоволствие. Той веднага поясни, че пише и книги за възрастни, но писането за деца му доставя по-голяма радост. Макис Цитас е автор на над 20 детски книги.

Първоначално той, преводачката Здравка Михайлова и водещият Красимир Проданов се разположиха на сцената на определените им от организаторите места. В един момент обаче писателят спонтанно се изправи и се приближи до децата, скъси разстоянието в буквалния смисъл на думата. Той им разказа, че е израснал в въща с двор, където е имало котета, кучета и една костенурка, затова темата за света на животните му е близка. Водещият Красимир Проданов, журналист и преводач,  умело насочваше разговора с въпросите си и децата откровено споделяха най-съкровените си мисли за домашните любимци:

„Искам да имам куче, но мама ми казва, че тогава ще трябва аз да го разхождам навън. Аз обещавам да го разхождам, но пак не ми вземат куче.“

„Мъчно ми е за бездомните животни. Мисля, че те не трябва да се бият. Аз никога не бих била коте или куче.“

„Една котка в квартала роди котенца и аз искам да си вземем едно от тях, но нашите не дават. Имаме вкъщи котка и ги е страх, че като се съберат заедно две котета, ще правят пакости.“

Обикновено при представяне на книга се четат откъси от нея. Този път това направиха самите участници в срещата – ученици, току-що са завършили първи клас. Макис Цитас беше видимо доволен от тази интерпретация на произведението му.

Когато дойде време за въпроси от публиката, се вдигна гора от ръце. Интересът на децата беше насочен основно към самата родина на писателя. Едно момиченце го попита директно хубаво ли е да се живее в Гърция. Тук отново пролича умението на Макис Цитас да се съобразява с аудиторията си. Пред възрастни хора той би говорил и за плюсовете, и за минусите на живота в своята страна. На момиченцето обаче спести проблемите и отговори искрено, че обича родината си, която е много красива и той е горд, че се е родил грък.

Всеки, присъствал на тази среща в НДК, усети как писателят спечели сърцата на децата и после те се напреварваха да вземат автографи на книжката му „Бездомният Костас“. Имаше обаче и по-възрастни читатели, които се възползваха от случая, за да им надпише романа си „Бог ми е свидетел“, както и новоизлезлия на български език сборник с разкази „Облечи си жилетката“, чието представяне мина блестящо на 27 май в Съюза на българските писатели.

Всички споменати по-горе заглавия могат да бъдат намерени на щанда на издателство „Персей“ на Пролетния бараз на книгата.

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата на сайта ни:

„Облечи си жилетката“ – разкази от Макис Цитас

Разказ от сборника „Облечи си жилетката“ от Макис Цитас

Известният гръцки писател Макис Цитас пристига в София