Луиз Мушикивабо, генерален секретар на Франкофонията

Публикувано:
09:06ч / 02.12.2019г
Брой прочитания:
244
Брой коментари:
0

Луиз Мушикивабо е генерален секретар на Франкофонията. Тя беше избрана на този пост държавните и правителствени ръководители на страните от франкофонската общност на срещата на върха, проведена в столицата на Армения Ереван(Армения) на 11 и 12 октомври 2018 г., и встъпи в длъжност в началото на януари 2019 г.

Била е министър на външните работи, сътрудничеството и общността на Източна Африка в Република Руанда, както и министър на информацията на правителството на Руанда. Луиз Мушикивабо обича да описва себе си като гражданка на света и истинска африканска от селото, наречено „Руанда“.

Родена през 1961 г., недалеч от Кигали, тя е от така нареченото „поколение на независимостта“ (от 1 юни 1962 г. стрната вече не е колония на Белгия). След като живее в Съединените щати около 20 години, тя се премества в Тунис, където работи в дирекцията по комуникациите на Африканската банка за развитие. През март 2008 г. е поканена от президента на Република Руанда да се присъедини към правителствения екип. Тя изживавя дълбоко трагедията на геноцида, извършен срещу народа Тутси през 1994 г. и през 2006 г. написва в съавторство автобиографичната книга „Руанда означава Вселената“ (издание на „Св. Мартин прес“), посветена на този геноцид. Написала е и множество статии за печатни и дигитални медии.

Като африканска политичка с многостранни изяви през 2004 г. тя е отличена с Изключителната хуманитарна награда на American University & School of International Studies. През май 2018 г. списание „Jeune Afrique“ („Млада Африка“) представя Луиз Мушикивабо като една от най-влиятелните личности на африканския континент.

Завършила е висшето си образование по специалност „Езици“ в Университета на Делауеър в Съединените щати, владее френски и английски език, в допълнение към майчиния си език киниаруанда. Оценката за дипломатическата работа на Луиз Мушикивабо се основава на конкретни постижения. Когато Руанда заседава в Съвета за сигурност на ООН през 2013 и 2014 г., тя се отличава с красноречието си при обсъждането на начините за разрешаване на проблемите и възстановяването на държавите, преживели вътрешни конфликти.

Като член на консултантския екип на Африканския съюз със своята енергичност и принципност допринася за институционалната му реформа.

Своя опит, натрупан през близо 10-те години начело на руандската дипломация, Луиз Мушикивабо използва сега при отстояването на ценностите на Франкофонията и на нейното място на световната сцена, като поставя акцент и върху икономическите аспекти на Франкофонията. Умението й да общува с хората и да ги изслушва ще й помогнат при изпълнението на задълженията й на отговорния пост в голямото и многообразно франкофонско семейство.

Освен засилване на влиянието на френския език, нейни приоритети са: повишаване на значимостта на Международната организация на Франкофонията, работата с младите хора, обмена на добри практики във френскофонската общност, образованието на момичетата и цифровизацията.

Функциите на генералния секретар

Генералният секретар се избира за четири години от държавните и правителствените ръководители на страните членки на Международната организация на Франкофонията (МОФ). Мандатът му може да бъде подновен. Генералният секретар оглавява МОФ, на която е законен представител. Според Хартата на Франкофонията генералният секретар е „ключовата фигура в институционалния механизъм на Франкофонията“. Той назначава администратора на МОФ, който изпълнява задълженията си чрез делегиране. Генералният секретар ръководи политическите действия на Франкофонията, като едновременно се явява неин говорител и официален представител на международно равнище. Той отговаря за сътрудничеството във франкофонската общност и председателства Съвета за сътрудничество, който обединява администратора на МОФ, представителите на Парламентарната асамблея на Франкофонията (APF ) и специализираните оператори – Университетската агенция на Франкофонията (AUF), TV5, Международната асоцияция на кметовете франкофони (AIMF), Университета Сенгор. Генералният секретар предлага и разпорежда разпределението на Единния многостранен фонд на МОФ.

Публикацията може да бъде прочетена на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

 

Източник: francophonie.org