Откриване на XV-ите Дни на предизвикателстaтa в България

Публикувано:
09:18ч / 02.12.2019г
Брой прочитания:
154
Брой коментари:
0

Агенцията за устойчив туризъм Odysseia-in и Посолството на Франция в България откриват XV-ите Дни на предизвикателствaтa на 2 декември 2019 г. в 17.30 ч. във Френския институт в България, площад „Славейков” 3.

През 2005 г. във Френския институт в България бяха открити първите Дни на предизвикателствaтa. 15 години по-късно Френският институт отново е домакин на първия ден от това събитие, посветено на планината, природата, приключението, пътуванията. Значимо събитие, събиращо всяка година множество участници, Дните на предизвикателствaтa предлагат на публиката срещи с известни алпинисти, кинодейци, приключенци и учени.
dni2019_oficialenplakat-02Тези дни, които ще продължат от 2 до 5 декември 2019 г., ще бъдат официално открити на 2 декември с дебати, прожекции на документални филми и дискусии с режисьорите, посветени на опазването на биоразнообразието в контекста на драматичен спад на броя на растителните и животинските видове на планетата. По същото време в Мадрид ще се проведе Конференцията за климатичните промени (COP 25 от 2 до 13 декември 2019 г.). На 2 декември входът е свободен в рамките на наличните места: задължителна регистрация на този линк.

Посланикът на Франция, г-жа Флоранс Робин, представители на Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието, храните и горите, както и Франсоа Деберг, директор на Веолия за България, партньори на проявата, ще открият събитието, в което участват многобройни известни личности:

  • Жил БЬОФ, специалист по физиология на околната среда и биоразнообразието. Професор в Университета Сорбона, той работи в Обсерваторията по океанология в Банюлс-сюр-мер, председател е на Научния съвет на Френската агенция за биоразнообразие и член на многобройни органи за защита и управление на природните резервати. Бил е президент на Националния природо-научен музей (2010-2015) и е прекарал 20 години във Френския изследователски институт за експлоатация на морето (IFREMER), бил е и член на Управителния съвет на WWF. Заемал е длъжността научен съветник за науките за живота и природата, климата и океана в кабинета на Сеголен Роял, министър на околната среда, енергетиката и морето и е избран за гост-професор в Колеж дьо Франс – катедра „Устойчиво развитие, енергетика, околна среда и общество”.
  • WIND2WIN Challenge е първото предизвикателство с уиндсърф в България. То се проведе през септември 2018 г. по българското крайбрежие на Черно море, между селата Дуранкулак и Резово. Илияна Стоилова и Йоан Колев са атлетите, които приеха предизвикателството и преминаха разстояние, равняващо се на 300 км. Предизвикателството има за цел да привлече вниманието на обществеността към проблема с пластмасовото замърсяване в Черно море. Техният филм ще бъде прожектиран в 16.30 ч. и последван от дебат с Жил Бьоф и морския билог Стефани Клайн на тема биоразнообразието във водна среда.
  • Еврар Венденбаум се интересува от природата и нейното изследване, той е и фотограф и режисьор на филми за научни експедиции. Работата му го е отвеждала из най-недостъпните кътчета на планетата като гигантските стени на Каракорам и Йосемити, които е изкачвал, полярните шапки на Аляска и Патагония, по които се е спускал със ски, няколко острова в Индийския океан и горите на Амазония и Индонезия, които е обиколил с пирога. Еврар донася от всяко едно от своите изследователски пътувания прекрасни кадри и невероятни разкази за приключения, които са били публикувани и представени по многобройни фестивали, телевизии, списания, каталози, реклами и книги по света. Той ръководи и екологичната асоциация Naturevolution и влага своите умения в услуга на опазването на биоразнообразието. Той ще участва в дебата „Пресечни гледни точки за приоритетите на биоразнообразието във Франция и България през 2020г.: какви предизвикателства и какви решения?” в 18 ч. Неговият филм „Scoresby – Шепотът на леда” (2018) ще бъде прожектиран в 19.30 ч. и последван от дискусия с режисьора.
  • Антоан Жирар е приключенец, парапланерист и преподавател. От 2011 г. насам той се захваща с най-лудите предизвикателства: двупосочен полет с парапланер самостоятелно над Южния остров на Нова Зеландия на разстояние от 1 200 км. 1 200 км полет с парапланер в Пакистан и Хималаите. През 2017 г. е номиниран за приключенец на годината от Нешънъл Джиографик за своя полет над Броуд Пийк (8 051 м). През 2019 г. осъществява първия полет с парапланер над планиската верига Анди. Филмът му „Пътят на Кондора” (2018), който разказва за това приключение, ще бъде прожектиран в 20.50 ч. и последван от дискусия с режисьора.
  • WWF България, представляван от Катерина Раковска.
  • Българската Фондация Биоразнообразие, представлявана от Румяна Иванова.

За да прегледате програмата за 2 декември: сайт на Френския институт / facebook

Симултанен френско-български превод / Филми със субтитри на български.

Дните на предизвикателствaтa продължават на 3, 4 и 5 декември, цялата информация ще откриете на: Интернет сайт / facebook

 

Източник: Френски институт в България