Немски коледен базар в София 2019

Публикувано:
12:04ч / 30.11.2019г
Брой прочитания:
873
Брой коментари:
0

За първи пъти видях какво е Вайнахтсмаркт в Берлин през далечната 1987 г. и бях запленена от атмосферата му. Откакто и у нас започнаха да се правят Немски коледни базари, с мъжа ми се стараем да не ги пропускаме. Споделям впечатления от тазгодишния в софийската Градска градина, срещу Национална галерия-Двореца.

DSC02312Атмосферата и тук е много приятна, има коледни стоки, греяно вино, немски, австрийски и др. кулинарни специалитети, звучи коледна музика. В малка дървена къщичка като от приказките е направен кът за деца, а на откритата сцена е поставен трон, на който вссеки може да се заснеме като снежен крал или кралица.

DSC02310Само че нашият съвет е да не се изненадвате от цените – доста са солени, поне по наша преценка. Като гледахме ценоразписите, никак не се стреснахме, когато една продавачка ни каза, че за две чаши греяно вино плюс една сувенирна чашка дължим 16,50 лв. Подадохме парите, а момичето се поправи: „Извинете, дължите 12,50 лв.!“ Нямаше и да забележим грешката, защото бяхме престанали да си правим сметката.

Освен това внимавайте на кой от щандовете се подреждате за храна. Ние си избрахме един, който ни привлече с офертите си за братвурст с див лук 2 броя за 4 лв., винервурс 1 брой за 2,50 лв. и печени картофи на скара – 200 грама за 4 лв. Момчето, което прие поръчката ни, предложи да нарежат на едно място братвурстовете и винервурста, а отделно да ни дадат картофите. Съгласихме се и получихме две панички с големина на малка шепа – в едната бяха картофите, в другата би трябвало да има 2 братвурста и 1 винервурст, но паничката колкото шепата ми едва ли съдържаше и по поволин братвурс и винервурст. Платихме си обаче 10,50 лв. за удоволствието.

DSC02321DSC02316Забелязахме все пак, че на други щандове не се изхитряват по гореописания начин и дават по цял голям нарязан вурст, така че зависи къде ще попаднете.

Иначе лангосът или на унгарски лангош – вид голяма мекица (на снимката вляво) с чеснова паста си струваше цената от 4 лв.

Като цяло, заслужава си човек да посети софийския Вайнахсмаркт. А дали ще повтори посещението и дали ще купи нещо оттам – всеки ще  прецени сам. Базарът продължава до 22 декември.

Гергина Дворецка

Повече снимки може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu