„Магията Виетнам” на Къдринка Къдринова с престижна виетнамска награда

Публикувано:
12:37ч / 30.12.2021г
Брой прочитания:
211
Брой коментари:
0

С престижна виетнамска награда бе отличена книгата на журналистката Къдринка Къдринова „Магията Виетнам”, излязла през 2020 г. и посветена на 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Виетнам.

На тържествена церемония в красивя „Гранд-театър” в Ханой на 28 ноември т. г. бе обявено, че книгата получава втора награда в категория „Книги” в Седмото издание на конкурса Национална награда за информация в чужбина. Целта му е да отличава журналистически и авторски творби, допринасящи за информирането на света за Виетнам, в следните категории: „Печатни медии”, „Електронни вестници”, „Уебсайтове”, „Радио”, „Телевизия”, „Фотографии”, „Книги”, „Видеоклипове”, „Инициативи”, „Идеи”, „Продукти с външна информационна стойност”.

Къдринова вече е била награждавана в същия конкурс. През 2015 г. тя печели втора награда в категория „Печатни медии” – за нейно авторско приложение към списание „Тема”, посветено на Виетнам.

Тазгодишната ѝ втора награда в категория „Книги” за „Магията Виетнам” е споделена и с още един носител също на втора награда пак в тази категория – руския автор Григорий Трофимчук за неговата книга „Виетнам излита” („Вьетнам на взлете”). Първа награда в тази категория  не бе присъдена.

В сегашното Седмо издание на конкурса бяха представени над 1000 творби на 14 езика. Участваха както чуждестранни автори, така и виетнамци, живеещи в чужбина.

Общо в различните категории бяха връчени 1 специална награда, 10 първи награди, 19 втори награди, 29 трети награди и 43 утешителни награди.

Приветствие на церемонията произнесе премиерът на Виетнам Фам Мин Чин. Отбелязвайки, че заради пандемията обстановката в страната и в света остава сложна, той посочи и общите усилия на виетнамския народ, неговото ръководство и международната общност за преодоляване на трудностите и предизвикателствата.

Премиерът изтъкна значението на информацията за Виетнам в чужбина, запознаваща света с развитието на страната и с ролята ѝ на добър приятел, надежден партньор, активен и отговорен член на международната общност.

Поздравявайки чуждестранните автори, участвали в конкурса, Фам Мин Чин припомни виетнамската поговорка: „Конете могат да препускат, а птиците – да летят само с приятели”.

Наградата на Къдринка Къдринова от нейно име получи виетнамският журналист, българският възпитаник и зам.-председател на Асоциацията за приятелство с България в Ханой Нгуен Ву Кан. Грамотата и плакетът му бяха връчени от външния министър на Виетнам Буй Тхан Сон и председателя на Комисията по външна политика на ВКП Ле Хоай Тунг.

На снимката: Нгуен Ву Кан (в центъра) получава на церемонията в Ханой грамотата и плакета за Къдринка Къдринова от външния министър на Виетнам Буй Тхан Сон (вляво) и председателя на Комисията по външна политика на ВКП Ле Хоай Тунг (вдясно).

318-страничната книга „Магията Виетнам” предлага подробна панорама на историята и развитието на Виетнам, както и на 70-годишните българо-виетнамски дипломатически отношения, минаващи и през много живи човешки връзки – включително историите на българи, свързани с Виетнам, и на част от 30-те хиляди български възпитаници там, учили навремето у нас и превърнали се днес в наше изключително „лоби” в тази бързоразвиваща се страна.

Вдясно: Къдринка Къдринова с редактора на „Магията Виетнам” Кам Бак Тиен на премиерата на книгата в СБЖ през юни т. г.

Авторката разказва за вълнуващите си срещи с такива високопоставени български възпитаници като Нгуен Шин Хунг, който като първи вицепремиер на Виетнам  я приема в правителствения дворец в Ханой през 2009 г. (по-късно той става и председател на парламента), както и с вицепрезидентката Нгуен Тхи Зоан, от която през 2010 г. Къдринова получава виетнамския Орден „Дружба” за първата си „виетнамска” книга – „Виетнам – феникс и дракон” (2009/2010 г.).

Включен е и покъртителен разказ за съдбата на някогашната виетнамска студентка у нас Хоанг Тхай Ланг, която едва оцелява в трагичния епизод със стрелба в Студентския град в София на 24 декември 1974 г., по-късно става уважаван учен геофизик в родината си, а днес е всеотдайна председателка на Асоциацията за приятелство с България в град Хо Ши Мин.

В „Магията Виетнам” са представени и впечатленията на авторката от петте ѝ пътувания из Виетнам. Тя потапя в чара а Ханой, Хо Ши Мин (Сайгон), Хюе, Да Нанг, Хой Ан, пренася сред природните феномени на Ха Лонг и Чан Ан и в курортите На Чан и Вунг Тау, спуска читателя в планинската долина Диен Биен Фу, прочула се с нашумялата битка, и в партизанските тунели Ку Чи, обяснява кое море виетнамците наричат Източно и какво го сгорещява, разказва легенди за предводители и герои, разкрива накъде се е устремил Виетнам 75 години след провъзгласяване на своята независимост.

Вляво: Къдринка Къдринова с виетнамски студенти математици по време на честването на 100-годишнината на Ханой през 2010 г.

Къдринка Къдринова е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”. Автор е на книгите „Под небето на Матагалпа” (1987 ), „Романси в глобално кърваво” (2005), „Виетнам – феникс и дракон” (2009 г. – издание на български език, 2010 г. – издание на английски език), „Магията Виетнам” (2020.).

Носител е на Орден „Дружба” на Виетнам (2010), на Орден „Дружба” на Куба (2012) и на Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания (2020)

Книгата „Магията Виетнам“ може да се намери в книжарницата на НАТФИЗ на ул. „Стефан Караджа“ 20, в „Български книжици“ на ул. „Аксаков“ 10 и в „Нисим“ на бул. „Левски“ 59.“

Още по темата на сайта ни:

Впечатляваща премиера на „Магията Виетнам“ от Къдринка Къдринова

Къдринка Къдринова представя книгата си „Магията Виетнам” в СБЖ

Източник: www.evropaworld.eu