Мароканска киновечер на Sofia Menar 2020

Публикувано:
13:43ч / 31.01.2020г
Брой прочитания:
455
Брой коментари:
0

12-ото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia Menar беше закрито на 30 януари с мароканския филм „Кеф“ на режисьора Хасан Дахани.

4Пред препълнена зала филмът беше представен от Н.Пр. Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, която отбеляза колко голямо значение се отдава на развитието на киното в нейната страна. Тя поясни, че „Кеф“ е бил заснет за три месеца в Рабат, Казабланка, Маракеш, както и в красивия град Дахла в Западна Сахара.

Пейзажите и архитектурата на Мароко обаче са само фон за реалистичната картина на проблемите в съвременното общество: наркотиците, които разбиват живота на млади хора и техните семейства, трудностите на жена, отглеждаща сама децата си, вездесъщата сила на парите, която прави босовете от подезмния свят недосегаеми за закона – това са отделни нишки от сюжета на филма, но те са взаимно свързани. Всъщност, тези проблеми съществуват навсякъде по света, но когато са показани откровено чрез изкуството, могат да бъдат осъзнати в цялата им дълбочина.

Историята е разказана от нейния финал: красиво момиче и двама младежи чрез не особено оригинална, но безотказно действаща инсценировка правят успешен обир на автомобил, шофиран от достолепен на вид мъж. В багажника намират чанта, пълна с пари, и това е техният момент на върховно щастие. Каква е предисторията? Киноразказът се връща с 18 месеца назад. 20-годишният Нуфал, син от добро и уважавано семейство, е затънал в омагьсания кръг на дрогата, алкохола и малките престъпления, чрез които си ги набавя. Той не работи, нито учи, в постоянен конфликт е с баща си, който се опитва да му помогне. Единственото светло чувство, което изпитва, е любовта към красивата 15-годишна Суад, чиято майка чисти по домовете, за да изхранва сама трите си деца. В крайна сметка Нуфал попада за няколко месеца в затвора, а междувременно Суад ражда дете от него. След излизането на свобода двамата се събират, но никой от тях няма желание да изкарва прехраната на младото им семейство с честен труд. Така се стига до обира на автомобила, извършен от Суад, Нафал и негов събрат по съдба – също наркоман. Щастието от неочаквано богатия „улов“ – пълната с пари чанта, трае кратко, защото обраният се оказва мастит престъпен бос и с него не е лесно да се справиш.

Животът е показан такъв какъвто е, без никакво украсяване и без „хепи енд“. Разтърсващ, запомнящ се филм с убедителни изпълнения на актьорите в главните роли: Фахд Лашеб, Мохамед Уаглу, Латифа Ахрар, Набил Мансури.

3 83676793_609546493154691_4511186403631038464_nВ началото на киновечерта, преди прожекцията, зрителите имаха възможност да почувстват мароканското гостоприемство като опитат от традиционния ментов чай и от прочутите с неповторимия си вкус марокански сладки.

За отбелязване е, че посолството на Кралство Мароко в София беше осигурило достатъчно количество от уханната напитка и от лакомствата, така че никой желаещ да вкуси от тях не остана разочарован.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu