Мароканска вечер на кинофестивала МЕНАР 2024

Публикувано:
13:35ч / 26.01.2024г
Брой прочитания:
240
Брой коментари:
0

На снимката:  г-н Мохамед Бишр представя филма. Вдясно са преводачката Рая Чернева, организаторите на фестивала Менар Здравко Григоров и Ангел Хаджийски

Поредния хубав филм от програмата на кинофестивала Менар 2024 видяхме на Мароканската вечер на 25 януари – „Златни рибки“ с режисьор и сценарист Абдеслам Келаи. Преди прожекцията филмът беше представен от временно изпълняващия длъжността посланик на Кралство Мароко, г-н Мохамед Бишр.

Главната героиня Хаят излиза от затвора, където е прекарала 17 г. заради убийството на мъжа си при самозащита. Брат й отказва да я приеме в дома си от срам, че е била затворничка. Сюжетът проследява трудностите, през които тя преминава, за да намери мястото си в живота. Съдбата я среща с бунтарката Амал, която се грижи за сестра си, страдаща от церебрална парализа. Темата за правата на жените се преплита с тази за хората с увреждания, какъвто е и самият режисьор на „Златни рибки“. Това е филм за изключването, експлоатацията, маргинализацията и начините, по които попадналите в такава ситуация хора, особено жени, се стремят да я надмогнат. Хубав символ е златната рибка, дала заглавието на лентата – на английски то е Goldfishes, както е преведено на български, докато на арабски и френски е „Червени рибки“ – Poissons rouges. Рибката, която Хаят купува заради настойчивостта на дете продавач, наистина е златиста на цвят. Героинята я пренася в малък аквариум със себе си при всички свои премествания от квартира в квартира. В приказките златната рибка изпълнява съкровени желания. В случая тя изпълнява желанието на прикованата в инвалидна количка Худа, която иска рибката да бъде пусната на свобода. Обречената на неподвижност млада жена изживява щастие при мисълта, че на някое живо същество ще бъде възвърната възможността да отиде, където пожелае. Вълнуващ е моментът, когато трите главни героини отиват на морския бряг, за да пуснат рибката в морето. Чрез нея като че ли и те си възвръщат надеждата, че ще се освободят от онова, което оковава душите им във всекидневието.

Кадър от филма. Снимката е от програмата на кинофестивала МЕНАР 2024

Финалът е с отворен финал, но все пак дава лъч надежда, че Хаят ще се сближи със сина си, който дълго отказва да общува с нея, настройван от своя дядо, баща на съпруга й.

Прави впечатление отличната игра на мароканските актьори – напълно органична, без преиграване. Ярки екранни образи създават Джалила Талемси – Хаят, Нисрин Еради, която играе брилятно ролята на младата жена с увреждания Худа, Фарида Буазауи като непокорната Амел. Критиката отбелазва и актьорските постижения на Мохамед Шуби, Закария Атифи. Един наистина майсторски направен филм.

Преди прожекцията зрителите имаха възможност да се насладят на уникалнините марокански сладки и на традиционния чай от мента.

Гергина и Владимир Дворецки

Още снимки от събитието може да видите тук.