Международна франкофонска конференция за правата и сигурността

Публикувано:
15:33ч / 21.03.2017г
Брой прочитания:
304
Брой коментари:
0

На 20 март, Международния ден на Франкофонията, в министерството на външните работи в София се проведе международна конференция на тема „ПРАВОВА ДЪРЖАВА, ПРАВА И ЧОВЕШКА СИГУРНОСТ В ЕПОХА НА НЕСИГУРНОСТ“, организарана със съдействието на МВнР от Амопа-България и Френския институт в България и други партньори. Участваха учени от пет франкофонски държави: Франция, Швейцария, България, Сърбия, Канада.

Конференцията беше под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова, която произнесе встъпително слово на български и френски език. Тя обърна внимание на факта, че въпреки терористичните атаки, войните и конфликтите, съвременният свят е все по-свързан чрез социалните мрежи. Нашата цел е да бъдем заедно в битката за възвръщане на човешките ценности. Г-жа Йотова се спря на инициативата на Международната организация на Франкофонията „Libres ensembles“ (Свободни заедно), лансирана преди година, която дава възможност на младите хора по света да общуват по-активно помежду си и присъствието им да е по-видимо. Тя подчерта ролята, която Франкофонията може да играе за мир и просперитет, и изрази надежда, че днешия дебат ще постави началото на поредица от обсъждания за ценностите и за търсене на общи решения. Вицепрезидентът на България завърши с думите:“Можем да научим децата си да живеят заедно“.

Участниците бяха привествани и от Александър Савов, кореспондент за Франкофонията в България, от името на министъра на външните работи Ради Найденов; от доц. д-р Рени Йотова, ръководител на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO), и от Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция у нас.

Първият панел от конференцията беше на тема „Правовата държава в епохата на секуритизацията“ Водеща беше проф. д-р Анна Кръстева от НБУ, председател на AMOPA. Изказаха се Танасие Маринкович от Белградския университет; Паскал Бовe от Национална консултативна комисия по правата на човека; Франция, Георги Медаров от Софийския университет.

Водещ на втория панел „Права и човешка сигурност“ беше проф. Антоний Тодоров от НБУ. Изказвания по темата направиха: Жан – Даниел Биеле, специален съветник по човешката сигурност във Федералния департамент за външни работи на Швейцария, Дирекция човешка сигурност; Пиер Норо от Университет в Монреалм; Ерик Муафо от Асоциация Modus Operandi, Париж

В обобщението си в края на конференцията, проф. Анна Кръстева подчерта, че в днешно време кризите променят политиката, а не обратно. Наблюдава се реконструиране на политическата сцена, както и активизиране на младежта, което може да се изразява в радикализация, във фашизиране. Не бива да се забравя ролята на интернет – чрез него радикализацията на един човек може да настъпи за един месец. Дерадикализацията на младите ще бъде една голяма тема в бъдеще. „Децата ни живеят без хоризонти – каза в заключение проф. Анна Кръстева. – Дължим им мечти!“

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Пълната програма на конференцията на френски език може да намерите в рубриката Francophonie на сайта ни.

 

Източник: www.evropaworld.eu