Международният ден на йога в НДК

Публикувано:
14:28ч / 22.06.2016г
Брой прочитания:
656
Брой коментари:
0

През миналата година светът за първи път отбеляза Международния ден на йогата 21 юни. Датата беше предложена от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди и одобрена с резолюция на Общото събрание на ООН. България отново се включи в този ден. В НДК беше организирана целодневна програма, посветена на древното индийско учение, в което се съчетават физически и духовни практики. В зала 3 през през целия ден посетителите можеха да изпълняват асани под ръководството на български и индийски йогини. За целта организаторите бяха осигурили постелки. Сред желаещите да практикуват йога имаше хора от всички възрасти, включително и деца. Атмосферата би могла да се опише с думите: спокойствие, добронамереност, вътрешна светлина.

В залата се намираше и Н.Пр. Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Индия у нас, който със сигурност е изпитал удовлетворение от интереса на българите към йога. Този интерес съществува отдавна – Българската йога асоциация е вече на 20 г.! През тези години немалко наши сънародници са пребивавали в индийски ашрами – уединени места за живеене, чиито обитатели изпълняват духовни и физически упражнения под ръководството на учител – гуру. На санскрит думата „ашрам“ означава „тежък труд, покаяние, строгост, простота”, а „ашрая“ – „защита, подслон”.

В НДК се провеждаха и лекции за йога и аюрведа, а на щандове пред залите се продаваха книги с такава тематика. Можеха да бъдат закупени и полезни за здравето биопродукти, , индийски дрехи, както и вегетариански и вегански ястия. За почитателките на индийските традиции се предлагаше рисуване на ръцете с къна. Не липсваха и предложения за екскурзии до Индия и други азиатски страни.

Подходящо допълнение към програмата в Международния ден на йога беше изложбата „Индия ала прима“ на художниците Аглика Гайтаникова, Селма Тодорова, Иван Додов, Стефан Чурчулиев, всеки от които беше видял и почувствал по свой начин Индия и индийците.

Честването на Международен ден на Йога се организира от посолството на Република Индия India in Bulgaria (Embassy of India, Sofia), под патронажа на посланика на страната у нас, Н.Пр. г-н Раджеш Кумар Сачдева, Българската федерация по йога със съдействието на йога-центрове и организации в България.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu