МОФ – Излезе брой 8 на бюлетина за Франкофонията в Централна и Източна Европа

Публикувано:
15:59ч / 23.12.2018г
Брой прочитания:
212
Брой коментари:
0

Осмият брой на Информационния бюлетин на Мрежата на националните кореспонденти на Франкофонията в Централна и Източна Европа (RESIFECO) представя успешната XVII Среща на високо равнище на Франкофонията, която се проведе в Ереван, Армения, въз основа на решения и текстове, приети за цялата Франкофония, както и конкретно и в този регион. В бюлетина става дума и за стажовете и обученията за учители по и на френски език и много други дейности. Това лято Франкофонията от Централна и Източна Европа беше изпълнена с динамика!

Поемайки за втори път в региона домакинството на Конференцията на държавните и правителствени ръководители на франкофонските страни след Букурещ през 2006 г., Ереван и цяла Армения предложиха на франкофонски свят топло посрещане, многоцветно Франкофонско село и незабравими моменти. XVII Среща на върха на Франкофонията в Ереван ще бъде запомнена с всеобщото уважение, оказано от всички участници към изтъкнатия арменско-френски певец Шарл Азнавури, с избирането за генерален секретар на Франкофонията на г-жа Луиз Мушикивабо, която наследи на този пост г-жа Микаел Жан, както и с подписването на Езиков пакт между МОФ и Молдова и на Споразумение за седалище между МОФ и Румъния. Трябва да се отбележи и преминаването на Косово и Сърбия от статут на наблюдатели към асоциирано членство в организацията.

Signature du Pacte linguistique entre la Moldavie et l'OIF © OIF

На снимката: Подписване на Езиковия пакт между Молдова и Международната организация на Франкофонията © OIF

Осмото издание на бюлетина припомня и втората Международна конференция на младите франкофони в Женева, където се проведе регионален курс в партньорство с Дома на езиците на Женевския университет. В Тирана (Албания), Струга (Бивша югославска република Македония), Ниспорени (Молдова), Тиргу Нямц и Одобешти (Румъния) националните обучителни курсове позволиха на учителите от и на френски език в тези страни да усъвършенстват педагогическите си умения. Организирани бяха и ателиета по педагогически иновации педагогически иновации, организиран съвместно с Франкофонския институт за образование и обучение (IFEF).
Инициативата „Свободни заедно“ в светлината на прожекторите

На снимката вляво: Закриване на Международните олимпиади по френски език в Охрид © D.R.

Младите хора винаги са в основата на франкофонските действия в Централна и Източна Европа, за което свидетелства четвъртото издание на Международните олимпиади по френски език или петото издание на регионалния летен лагер „Свободни заедно, преодоляваме границите“. Инициативата „Свободни заедно“ озари и Франкофонското село с изложбата на участниците във фотографския конкурс „Свободни заедно, изказано чрез снимки“ и с присъствието на големия победител в този конкурс, Даниел Битита, който представи своята визия за съвместен живот.

На снимката вдясно: Огромно множество по време на Гала концерта на Срещата на върха на Франкофонията в Ереван аплодира продължително Шарл Азнавур.

В информационния бюлетин са включени и няколко препоръки: първата е на Виктор от Молдова и на трима млади франкофони от региона, които ни разкриват как присъства франкофонията във всекидневието им.
Бюлетинът е изготвен от Регионалното бюро на МОФ за страните от Централна и Източна Европа под ръководството на г-жа Рени Йотова, Мрежата на националните кореспонденти на Франкофонията за Централна и източна Европа (RESIFECO), под председателството на г-н Габриел Атанасов, и с подкрепата на Службата за координация на отделите на МОФ извън централните седалища на организацията.

Международната организация на Франкофонията (МОФ) благодари на всички партньори, които осигуряват поддържането и развитието на тези дейности и популяризират ценностите на Франкофонията в Централна и Източна Европа.

Може да прочетете публикацията на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: МОФ