МОФ – Първи Международен форум за младежта и зелените работни места в ЕС

Публикувано:
07:01ч / 11.07.2018г
Брой прочитания:
241
Брой коментари:
0

Като част от ангажимента си по въпроса за устойчивото икономическо развитие и ролята на младежта Международната организация на франкофонията (МОФ) проведе своя първи Международен форум за младежта и зелените работни места (МФМЗ) в Централна и Източна Европа от 20 до 24 юни 2018 г. в град Тулча (Румъния).

participants_FIJEVБлизо 70 участници от Албания, Армения, България, Бивша югославска република Македония, Молдова, Румъния, Украйна, както и други франкофонски страни като Камерун, Хаити и Демократична република Конго, участваха във форума, доказвайки привързаността на Централна и Източна Европа към френския език и желанието той да бъде използван ежедневно.

Форумът бе открит на церемония, по време на която говориха г-н Ходжа, кмет на Тулча, г-жа Ръдута Матаке, национален кореспондент на Румъния за Франкофонията и представител на г-н Теодор Мелешкану, министър на външните работи на Румъния, г-н Владимир Чиринчук, национален кореспондент на Молдова за Франкофонията и представител на Н. Пр. Тудор Уляновски, министър на външните работи и европейската интеграция на Република Молдова и г-н Ливиу Улрих, регионален директор на Министерството на младежта и спорта. Всички те напомниха на участниците да се възползват от предоставената им възможност да обменят идеи и да обогатят своя общ проект за зелено бъдеще.

Г-жа Рени Йотова, директор на Регионалното бюро на МОФ за страните от Централна и Източна Европа (BRECO), специално пожела да изрази благодарност на румънските власти и кмета на Тулча за тяхната подкрепа. Тя изрази благодарност и към всички млади участници, които с ентусиазъм отговориха на поканата на МОФ за регионалния Международен форум за младежта и зелените работни места.

Младите хора със зелени работни проекти получиха възможност да представят идеите си и да създадат полезни контакти за създаване на бизнес. На финалния конкурс някои млади хора бяха откроени заради качеството на работа им и ще получат техническа и финансова подкрепа при изпълнението на своя проект. За да „насърчи младежките инициативи за създаване на заетост“, както припомни г-н Ма-Умба Мабиала, директор по въпросите на образованието и младежта на МОФ, регионалният Международен форум избра своите победители. Голямата награда за млад предприемач бе дадена на Людмила Галбура (Молдова) за проекта „Производство на чанти и чаши от хартия“, в рамките на който младежите са обучавани и подпомагани да намерят първото си работно място, и на младия предприемач Кеворк Багдасарян (Армения) за неговия проект „Къща, панел“, разработващ амбициозната идея за оборудване на всички къщи в Армения с фотоволтаични панели.

Регионалният Международен форум за младежта и зелените работни места в ЕС постави младите хора в центъра на процеса на вземане на решения. Участниците изготвиха и Декларация, обединяваща основните искания към държавите и правителствата, членове на Франкофонията, за да бъдат предприети мерки за устойчиво развитие. Този показва какво значение отдава МОФ на младите поколения в областта на икономическото и устойчивото развитие.

découverte du Delta du DanubeВъзползвайки се от местоположението на Тулча на брега на река Дунав, участниците се разхождаха на делтата, която е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО от 1991 г. насам. Това им позволи да опознаят конкретния пример за екосистема, която сега се нуждае от повече от всякога от усилията на хората за нейната защита.
През четирите дни на форума имаше и филмови прожекции, организирани от Фестивала PELICAM, единственото филмово събитие в Румъния, фокусирано върху темата за околната среда и проведено успоредно с МФМЗ.

FIJEV1Като цяло форумът беше успешен и целите могат да се считат за изпълнени. Той спомогна за повишаване на осведомеността на младите хора за потенциала на сектора на зелената икономика по отношение на създаването на работни места.
В заключителната си Декларация, която ще бъде представена пред Конференцията на младите франкофони и на XVII-та среща на върха на Франкофонията, която ще се проведе на 11 и 12 октомври в Ереван, младите хора искат, между другото, „да се вземат всички необходими мерки за пълното унищожаване на пластмасовите опаковки. “

Френската версия на интервюто може да прочетете в рубриката ни Francophonie на сайта ни.

Източник: МОФ