Музеят на Акропола отново e отворен

Публикувано:
10:21ч / 20.05.2020г
Брой прочитания:
183
Брой коментари:
0

През юни 2009 г. за пръв път отвори врати за посетители Музеят на Акропола. На 18 май т.г. музеят „рестартира“ дейността си. Повечето гръцки медии съобщават за отварянето на археологическите обекти на същата дата след повече от двумесечна „карантина“ (решението за затварянето им, заедно с музеите, бе взето на 12 март). 

В публикация със заглавие „В присъствието на президента К. Сакеларопулу Музеят на Акропола отваря отново врати днес“ вестник „Елефтерос типос“ пише:

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу е посетила Акропола заедно с министъра на културата Лина Мендони, като е направила следното изявление:

«Днес се отбелязва Международният ден на музеите и след доста време археологическите обекти в Гърция отново отварят врати. Това е почти символично съвпадение: от една страна «дигиталното» празнично отбелязване на този ден, според взетото от Международния съвет на музеите (ICOM) решение, съобразно извънредните условия, които всички ние преживяваме, и от друга страна – свободното разглеждане на достъпни места, носещи отпечатъка на историята и изкуството на нашите предци. Съвпадението е плодотворно, тъй като благодарение на новите технологии можем да получаваме достъп до нови данни и обекти от исторически и културен интерес, като успоредно с това имаме възможност да влизаме в контакт със свидетелствата и артефактите от миналото.

Преди малко посетихме заедно с министър Мендони този паметник на световната култура, чиято красота и хармония продължават да вдъхновяват целия свят. Мраморите искряха на слънцето, както в стиха на Йоргос Сеферис. И с грижата за нашите уникални културни паметници, с обичта и признанието на тяхната диахронична ценност и, разбира се, със строгото спазване на хигиенно-санитарните мерки всички ние „ще се издигнем малко по-високо“, както казва поетът» (в стихотворението „Малко още“ от стихосбирката „Роман“, 1935)».

Здравка Михайлова, Атина

Двете снимки към публикацията са направени от авторката при откриването на музея през юни 2009 г.

Източник: www.evropaworld.eu