Музикалният театър възропта срещу смяната на директора

Публикувано:
16:44ч / 16.11.2022г
Брой прочитания:
296
Брой коментари:
0

Много представители на творческия и техническия екип на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ и балет „Арабеск“ дадоха пресконференция днес, 16 ноември, за да изразят обидата и възмущението си от смяната на техния директор – сопраното Марияна Арсенова. Спешно свиканата среща с медиите се проведе в основната зала, където на балкона бе провесен лозунг с надпис: „Чакаме ви, г-н министър“. Солистът Александър Мутафчийски изрази съжалението си пред присъстващите журналисти, че ги канят по такъв неприятен повод, а не за поредното успешно представление. Става въпрос за решението на комисията към Министерството на културата, която оценяваше кандидатите в конкурса за избор на нов директор на Държавния Музикален и Балетен Център. Тя остави извън класирането Марияна Арсенова, въпреки големите постижения по време на нейния седемгодишен мандат. Против това решение протестираха над 200 души от екипа на Музикалния театър със специална подписка, която неотдавна бе връчена на министъра на културата Велислав Минеков по време на телевизионното предаване „Защо, г-н министър?“.

Александър Мутафчийски

Александър Мутафчийски изтъкна, че преди управлението на Арсенова театърът е бил в много тежко положение (бил задлъжнял с половин милион лева), но под нейното ръководство са били преодолени редица кризи, включително и свързаната с Ковид-19. Поставени са редица успешни постановки на български и чуждестранни оперети и мюзикъли, привлечени са млади талантливи изпълнители, увеличени са заплатите на артистите, а същевременно финансово институцията е излязла „на плюс“. Г-н Мутафчийски разкри, че агенцията, която защитава авторските права на композитора Имре Калман, току-що му е съобщила, че е вписала в своя регистър новаторската постановка на Музикалния театър „Графиня Марица – чардаш, шоколад и рокендрол“, от която са останали с много добро впечатление. Наскоро тя получи наградата „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцовите дейци т. г. Мутафчийски сподели опасенията на колегите си от Музикалния театър, които не са наясно какво ще стане с постановките на мюзикълите „Суини Тод“, който трябва да има 30 представления до 2024 г., и „Любовта никога не умира“ (продължение на „Фантомът на операта“), за чиято реализация вече са подписани договори с носителите на авторските права.

Пеньо Пирозов

Тенорът Пеньо Пирозов, който освен с артистичните си изяви се занимава и с координирането на дейностите по поддръжката на театъра, разказа колко много неотложни ремонти са извършени по време на мандата на Арсенова. На въпрос на evropaworld.eu г-н Пирозов, който сам е участвал в конкурси за директор, заяви, че за съжаление няма възможност за обжалване на решението на комисията. Други негови колеги обаче изразиха оптимизъм. Те припомниха, че когато навремето им е бил спуснат нежелан човек за директор, след среща с тогавашния министър на културата ситуацията е била нормализирана и назначението – анулирано. Те пожелаха министър Минеков да чуе техния глас и да остави сегашния директор, под чието ръководство Музикалният театър се развива успешно.

Няколко души от екипа изразиха мнението, че новият конкурс е бил опорочен. Кой знае защо, отпаднало изискването кандидатите да имат 5 г. управленски стаж в сферата на културата. На Марияна Арсенова не било дадено достатъчно време, за да разкаже за концепцията си. На редактирания видеозапис от заседанието на комисията, качен на сайта на МК, пък се чувало как председателят на Съюза на музикалните и танцовите дейци Станислав Почекански протестирал, че са задраскани подписи под протокола.

Боряна Сечанова

На пресконференцията се изказа и хореографът Боряна Сечанова – директор на балет „Арабеск“, с който Музикалният театър е под обща административна шапка. Тя припомни с горчивина, че медиите не са ги подкрепили, когато преди 12 г. авангардният балет е бил закрит като самостоятелна единица и е бил придаден към театъра. Сега обаче изпълнителите от „Арабеск“ чувствали, че са намерили своя общ дом с Оперетата. Г-жа Сечанова допълни, че Арсенова се е консултирала с нея, преди да кандидатства за новия конкурс, и е обещала, че с балета ще продължат плодотворното си сътрудничество в рамките на Държавния Музикален и Балетен Център.

Срещу решениета на конкурсната комисия се изказаха и солистите: Калина Ангелова, Владимир Грудков, Денко Проданов, Николай Борисов, артистът и режисьор Явор Радованов и др.

Оставаме в очакване каква ще бъде реакцията на министъра на културата.

В отделна публикация екипът на сайта ни ще представи личните си впечатления от успехите на Музикалния театър в последно време, за които по наше мнение, досегашният директор Марияна Арсенова има съществен принос.

Владимир Дворецки

Източник: www.evropaworld.eu