„Целуни ме, Кейт“ на Музикалния театър ни пренася на Бродуей

Публикувано:
16:24ч / 21.11.2023г
Брой прочитания:
550
Брой коментари:
0

Популярна музика, чудесни изпълнители и темпераментни танци – с този перфектен коктейл Националният музикален театър „Стефан Македонски“ зарадва зрителите на премиерата на световноизвестния мюзикъл на Коул Портър „Целуни ме, Кейт“. Прекрасната атмосфера на този спектакъл направо пренесе софийската публика на Бродуей, където този мюзикъл се е играл над хиляда пъти от 1948 г. насам.

„Целуни ме, Кейт“ е създаден по мотиви от комедията „Укротяване на опърничавата“ на Шекспир. В постановката можем да се насладим на откъси от пиесата на гениалния английски драматург в неувяхващия превод на Валери Петров. Но това е само малка част от спектакъла, който съдържа цяла палитра от развлекателни елементи. Бурните страсти, които демонстрират шекспировите герои, се отразяват като в огледало от интригата между американски актьори, които играят в „Укротяване на опърничавата“.  Това са двама бивши съпрузи – примадоната Лили Ванеси и режисьорът, продуцент и актьор Фред Греъм. Фред, който играе главната роля на Петручио, изпраща любовно писмо и букет на младата актриса Лоис Лейн, която се превъплъщава в Бианка. Пратката обаче попада при Лили, която се вбесява от тази „изневяра“. Оттук произтичат редица комични ситуации. Този сюжет се допълва от съпътстващата интрига между Лоис и нейния вятърничав приятел Бил Калхоун (изпълняващ ролята на шекспировия Лученцио), който загубва 10 000 долара на карти. Тъй като Бил е подписал чек от името на Фред, двама гангстери от Балтимор нахлуват в театъра с пистолети в ръка при звездата на шоуто, за да си искат парите. В края на краищата обаче те се вливат в актьорския състав и всичко завършва с хепиенд.

Денис Бояджиев (Бил Калхоун/Лоренцо), Зорница Дамянова (Лойс Лейн/Бианка), Илина Михайлова (Лили Ванеси/Катерина), Добромир Момеков (Фред Греам/Петручо)

Тази весела история, сътворена от авторите на либретото – съпрузите Бела и Самюъл Спивак, е солидно подплатена с прекрасната музика на Коул Портър, чиито песни са сред най-известните бродуейски хитове. Не случайно „Целуни ме, Кейт“ става първият мюзикъл, получил престижната театрална награда „Тони“.

Постановката на Музикалния театър не е първата поява на този спектакъл на българска сцена. Тя бе реализирана преди няколко години от Държавна опера – Бургас, като част от разработките на творческия екип се пренесоха и в София. Става въпрос за режисурата на доц. Александър Текелиев и сценографията и костюмите на Денис Иванов. Освен това солистът Марчо Апостолов, който играеше Фред/Петручо в Бургас, е един от двамата изпълнители на тази главна роля и в Музикалния театър. Ние не успяхме да го видим в това превъплъщение, тъй като гледахме премиерния спектакъл на 19 ноември, когато ролята бе изпълнена от друга звезда – Добромир Момеков. Този обаятелен баритон, който редовно гастролира като солист, показа впечатляващо актьорско присъствие и широка вокална амплитуда. Момеков бе чудесен партньор на друга звезда на Музикалния театър – сопраното Илина Михайлова. Тя демонстрира вулкан от страсти и като шекспировата Катерина, и като обидената примадона Лили. На фона на темпераментната й актьорска игра още повече изпъкваше прекрасният й глас, който украсява редица оперни сцени в България и в чужбина, и я направи предпочитаната партньорка на Хосе Карерас при концертите му у нас. Вероятно поради многобройните й ангажименти, в повечето премиерни представления ролята на Лили Ванеси се изпълнява от популярната млада певица Кръстина Кокорска-Криста. Всъщност, добрият кастинг е една от най-впечатляващите черти на постановката на „Целуни ме, Кейт“ в Музикалния театър.

Освен постоянните любимци на публиката на Оперетата, бяха привлечени и чудесни външни изпълнители, сред които не може да не откроим Боян Арсов. Той успя да превърне епизодичната роля на Пол в запомнящо се постижение, като апотеозът бе шеметният му танц в началото на второто действие. Тогава задимената сцена бе изпълнена с вихрещи се млади балетисти, но над всички блестеше невероятно пластичният Боян, когото познаваме от превъплъщението му в ексцентричния лорд Уесекс във „Влюбеният Шекспир“ в Сатиричния театър. Друг пример за изпълнители на епизодични роли, които завладяват вниманието на публиката, дадоха Георги-Маноел Димитров в ролята на Ралф, който асистира на главния герой, както и Румен Григоров и Антонио Дачовски, които играят двамата гангстери. Техният комичен дует „Тъй каза Шекспир“ бе един прекрасен завършек на спектакъла, който ще радва още дълго време любителите на мюзикъла у нас. Най-скоро те ще могат да видят последните премиерни представления на 24 и 25 ноември.

Поздравления за целия творчески екип, създал спектакъла! Оркестърът под диригентството на маестро Дориан Молхов звучеше автентично като в харлемски клуб отпреди век, а хореографията на Йоанна Стоянова беше на бродуейско ниво!

Към чудесните впечатления от спектакъла ще добавим, че в антракта на премиерното представление зрителите можеха да споделят на чаша вино мнението си за постановката лично с директорката на Музикалния театър Еделина Кънева (на горната снимка вдясно), чието дело е сценичната версия на „Целуни ме, Кейт“.  

Гергина и Владимир Дворецки

Фоторепортаж от премиерата може да видите тук.

Сродни публикации на сайта ни:

Звездата Анелия Шуманова отново пя на сцената на Музикалния театър в „Прилепът“

Една звезда се завръща на сцената на Музикалния театър

„Кристална лира“ за звезди на Музикалния театър

„Влюбеният Шекспир“ трогна и зрителите на Сатирата

Източник: www.evropaworld.eu