Награда на Европейския съюз за литература 2021

Публикувано:
13:13ч / 20.05.2021г
Брой прочитания:
618
Брой коментари:
0
Писателят Георги Бърдаров е българският носител за 2021 г. на Награда на Европейския съюз за литература (Еuropean Union Prize for Literature -EUPL) за романа му „Absolvo te!“ Нашитне медии често наричат това отличие „Европейската награда за литература“. То обаче е именно награда, учредена в Европейския съюз, която се присъжда на новопоявили се в литературата успешни автори от 41-те държави, участващи в програмата „Творческа Европа“ на ЕС. Организира се от Консорциум, избран от Европейската комисия   и съставен от Европейския съвет на писателите, Европейската федерация на книгоиздателите и Европейската и международна федерация на търговците на книги.
Всяка година 11, 12 или 13 от тези държави получават правото да излъчат свой лауреат, като победителят се определя от национално жури. Редът на всяка от 41-те държавите идва на ротационен принцип през 3 години. До този момент нейни носители от България са били Калин Терзийски (2011 г.), Милен Русков (2014 г.), Ина Вълчанова (2017 г.). На сайта на наградата може да видите всички 13 отличени за 2021 г.
На пръв поглед може да изглежда, че през 3-4 години всяка от 41-те държави, включени в раздаването на наградата, ще има със сигурност свой лауреат. Това обаче е е точно така. В официалното съобщение за тазгодишните наградени се отбелязва: „След допълнително разглеждане на краткия списък, предложен от молдовското жури, Управителният комитет на EUPL не можа да потвърди, че предложените кандидати са новопоявили се автори. Следователно през 2021 г. няма да има молдовски лауреат.“
Тазгодишният български носител на наградата Георги Бърдаров направи силно впечатление с разказваческия си талант преди няколко години, когато в Интернет разказът му „Петте ракии“ придоби голяма популярност. После го гледахме в литературното риалити „Ръкописът“ по БНТ 1, където стана победител с романа си „Аз още броя дните“, издаден по-късно от „Сиела“.
Романът му „Absolvo te!“, за който получи тазгодишната Награда на Европейския съюз за литература, е издаден в собственото издателство на автора “Musagena”.

Източник: www.evropaworld.eu