Награда за художествен превод от словашки 2020

Публикувано:
06:32ч / 29.09.2020г
Брой прочитания:
471
Брой коментари:
0

По случай националния празник – Деня на Конституцията на Словашката република в София се състоя церемонията по връчване на наградите в конкурса за най-добър художествен превод от словашки на български език – Награда на посланика. Събитието се проведе на 23 септември 2020 г. в сградата на посолството в съответствие с предприетите в Република България противоепидемиологични мерки.

При откриване на събитието в речта си посланик Мануел Корчек приветства присъстващите гости и оцени интереса към конкурса от страна на студентите и словакистите, завършили Софийския университета  „Св. Климент Охридски“ и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Той похвали и работата на Комисията за безпристрастната и професионална оценка на преводите и даде думата на неговия председател г-н Асен Милчев, който благодари на посланика за подкрепата и реализирането на ценната идея за обявяване на конкурс за млади преводачи и тази година.

След уводните слова посланик М. Корчек и председателят на Комисията обявиха резултатите. На второ място се класира Лиляна Видова. Първото място зае Василена Герасимова, която получи наградата на посланика и кристална ваза. Двамата преводачи получиха като подаръци и книжни издания.

Конкурсът за художествен превод е обявен на 6 март 2020 г. в посолството в София от посланика г-н Мануел Корчек заедно с комисия в състав: г-н Асен Милчев, известен български писател и преводач от словашки на български език, доц. д-р Даниела Константинова, словакист и университетски преподавател във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ и  д-р Славея Димитрова, бохемист и университетски преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Тази година комисията избра краткия разказ „Трески“ на словашкия писател Балa за състезанието по художествен превод. Комисията отличи двата най-добри от изпратените преводи. И двете места спечелиха възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Спечелилият конкурса за художествен превод на Василена Герасимова ще бъде публикуван в известния български седмичник за литература и култура Литературен вестник (Literárne noviny).

Източник: Посолство на Словакия в София