Н.Пр. Закиа Ел Мидауи с отличие на фондация „Европа и светът“

Публикувано:
11:47ч / 28.09.2020г
Брой прочитания:
276
Брой коментари:
0

На 24 септември в Чешкия център в София фондация „Европа и светът“ отпразнува 5-годишнината на своя информационен сайт www.evropaworld.eu и раздаде почетни плакети на най-активните си автори и партньори. Почетен гост на честването беше Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, която получи отличие от фондацията за активно партньорство, както и за подкрепата, която тя оказва на български таланти и културни инициативи. Заради тази своя дейност тя е представена в рубриката „Мисия Меценат“ на сайта.

Посланичката дойде на тържеството със своя съпруг г-н Шайб Лалу и представителите на посолството: г-н Монсиф Чекауи, зам.-ръководител на мисията; г-жа Садиа Бенбасри, съветник; г-жа Амина Алауи, първи секретар; г-жа Галя Пучети, преводач.

Съпричастността на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи към културния живот в страната ни й спечели уважението на българските творци в различни сфери на изкуството.

Още с пристигането й в Чешкия център желаещите да се запознаят и да разговарят лично с нея бяха много. На снимката вляво тя е с поетесата Мая Панайотова, която живее и работи в Белгия и е зам.-председател на Съюза на писателите на Фландрия, Гергина Дворецка, председател на фондация „Европа и светът“ и главен редактор на сайта www.evropaworld.eu, а до Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи е нейният съпруг г-н Шайб Лалу.

На другата снимка мароканската посланичка е с един от най-известните български издатели, управител на издателска къща „Персей“ и литературен критик Пламен Тотев.

Връчването на почетния плакет на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, беше кулминацията на вечерта.  Гергина Дворецка, обоснова решението за присъждането на това отличие с плодотворното й сътрудничество с фондация „Европа и светът“ като организирането на две Вечери на мароканската поезия, за първата от които Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи предостави своята резиденция в София, а втората се състоя в клуб „Журналист“ на СБЖ.

Г. Дворецка подчерта, че Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи не само всеотдайно подкрепя български и международни инициативи в областта на културата и изкуството, но неуморно пътува из страната ни, за да я опознае. В нейно лице България има искрен приятел с огромно и щедро сърце. Франкофонията също е свързваща нишка между нея и фондация „Европа и светът“, в чиято дейност има много франкофонски акецни, а сайтът поддържа постоянната рубрика Francophonie – една от малкото в българските електронни медии, която редовно предлага информации на френски език. Като председател на Групата на франкофонските посланици, акредитирани в България, Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи влага в своята работа присъщата си отговорност и творческа енергия. В момента важен момент в дейността й на тази позиция е програмата, посветена на 50-одишнината от основаването на Международната организация на Франкофонията. За съжаление, поради пандемията, много от събитията бяха отложени, но се търсят начини за провеждането им, предимно виртуално.

От името на фондация „Европа и светът“ Гергина Дворецка подари на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи и реплики на предмети от тракийски съкровища, намерени в българските земи – късче от историята и културата на България.

След получаването на отличието си посланичката произнесе своето слово на френски език. По-долу поместваме превода на пълния му текст, любезно предоставен от Мароканското посолство:

„Бих искала да започна, с благодарности към вас, г-жо Дворецка, председател на фондация „Европа и светът“, за вашата значима инициатива днес, посветена на културата, като цяло, изкуството и литературното творчество във всичките им форми. Благодаря ви много за тази награда, която за първи път се връчва на член от дипломатическия корпус, в случая на мен като посланик на Мароко в България. Искам да  изкажа специалната ми благодарност за добрите думи, които отправихте към мен. Високо ценя работата, която вършите ежедневно за укрепване на отношенията между България, Европа и света, включително с посолството на моята страна, Мароко, в София. Г-жо председател, присъединявам се към вас, за да благодаря на участниците, отзовали се на поканата на фондация „Европа и светът“, която подкрепя, наред с други неща, развитието на културата, изкуството, образованието, науката и обмена на ценности в Европа и в света. Благодаря и на всички хора от културната сфера, които тази вечер са наградени от вашата престижна институция, представляваща важен културен вектор и мост между България, Европа и света.

През 2021 г., тоест догодина, мароканско-българските дипломатически отношения, установени на 1 септември 1961 г., ще отбележат своята 60-годишнина. Радвам се, че през изминалите 60 години благодарение на усилията на двете страни, отношенията на приятелско сътрудничество между двата народа и двете държави се развиват стабилно и ползотворно. Като посланик на Негово Величество крал Мохамед VI в Република България, моята мисия е да продължа да насърчавам разбирателството и двустранния обмен, да насърчавам икономическото и културното сътрудничество, в полза на мароканския и български народ, допринасяйки пряко и косвено за насърчаването на културното многообразие, толерантност, мир и стабилност в света. В тази перспектива, веднага след като започнах мандата си във вашата красива страна, България,  почувствах искреното приятелство на хората, правителството и представителите на реда на българската нация към Кралство Мароко. Нещо повече, само няколко дни след като встъпих в длъжност през ноември 2016 г., започнах да правя много интересни запознанства, да пътувам много из България, където се срещах с кметове и местни избраници, артисти, спортисти, интелектуалци и други важни лица в България.

По този начин Мароканското посолство в София беше поканено да участва в честването на ежегодните фестивали на няколко града и общини както и в други културни събития като фестивалите на младежта и изкуствата, грънчарството, дърворезбата, музиката, фотографията, розата, черешата, хляба, риболова, конете, а също и да предприема инициативи чрез организирането на марокански културни дни и вечери, изложби на мароканските занаяти и по-специално двете вечери на мароканската поезия, които посолството организира съвместно с фондация „Европа и света“, благодарение на личния ангажимент на своя председател, и на приноса на марокански и български лица от света на културата, като писателя и поет Хайри Хамдан, който получи през ноември 2018 г. наградата „Перото“ за своите преводи от български на арабски език. Като посланик на Негово величество крал Мохамед VI в Република България,  също имах възможността да помогна на български таланти, особено в света на песента и музиката. Например за мен беше чест да бъда почетен патрон в продължение на две поредни години на Нов симфоничен оркестър, състоящ се от над 800 талантливи млади български музиканти.

Посолството на Кралство Мароко в Република България, следвайки насоките на нашия крал Мохамед VI, целящи да поставят културната дипломация в услуга на хората, и същевременно да я поставят в челните редици на приоритети на Краля, се съсредоточи в областта на културата, тъй-като в Мароко културата е основен фактор за човешкото сближаване и това на народите, която обединява, сближава и допринася за междукултурния диалог и насърчаването на взаимното уважение.

Накратко, предимствата на културата и нейното многообразие, както и на творческата индустрия са обект на многобройни анализи и тяхното прилагане е приоритетна цел на националната политика в голям брой държави, тъй като културата има централна позиция поради приноса си в икономиката, връзката си с технологиите, приноса си за създаване на работни места и способността й да обогати репутацията на страните и тяхното влияние в света. Надявам се, че чрез културното сътрудничество, което посолството поддържа с вашата фондация, ще продължим да насърчаваме и подкрепяме създаването и развитието на културната индустрия, да защитаваме и подобряваме културното наследство за развитието на културен туризъм и подпомагане организирането на културни събития в България.

Пожелавам честит рожден ден на сайта на фондация „Европа и светът“, който тази година празнува своята 5 годишнина. Нека здравето, успехът и просперитетът винаги да бъдат вашите спътници!“

Подаръкът на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи за 5-годишнината на сайта www.evropaworld.eu беше картина от мароканската художничка Амал Ел Яяуил, която живее в Катар. Тя е активистка на Съвета на мароканките по света и беше в България през януари т.г. на първия дипломатически културен салон, организиран в резиденцията на Н.Пр. Закиа Ел Мидауи.

Празникът за 5-годишнината на сайта имаше силен франкофонски акцент. С почетен плакет за активно партньорство с фондация „Европа и светът“ е отличена и доц. д-р Рени Йотова, друг стожерир на Франкофонията. Доскоро тя беше Регионалото бюро на Международната организация на Франкофонията (OIF) за Централна и Източна Европа в Букурещ, а отскоро вече е на още по-висок пост – Представител на OIF за преподаването на френски език в Дакар, Сенегал. Поради служебни ангажименти доц. д-р Рени Йотова не успя да присъства на награждаването и получи своя почетен плакет дни по-късно на специалната вечер, която даде в нейна чест Н.Пр. Закия Ел Мидауи в резиденцията си.

Сред гостите за годишнината на www.evropaworld.eu бяха едни от най-известните български франкофони: проф. Анна Кръстева от НБУ,  Doctor honoris causa на Университета Лил 3, Франция; доц. д-р Георги Жечев, ръководител на катедра „Романистика“ в Софийския универтитет „Св. Климент Охридски“; Вяра Любенова, председател на Асоциацията на учителите по и на френски език; Екатерина Павлова, главен редактор на сайта „Дипломатически спектър“ и съпредседател на сдружение „Спектър 21 век“; Зорница Китинска от Регионалния център на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа (CREFECO), която е и известен преводач на френскоезична литература, както и преводачите от френски език Снежина Здравкова-Русинова и дъщеря й Роза Здравкова, Анета Данчева-Манолова и Андрей Манолов.  

По време на събитието, организирано от фондация „Европа и светът“, в Чешкия център в София беше обособен марокански кът, в който бяха разположени банери с изгледи от Мароко, информационни материали за страната и живописните приспособления за приготвяне на прословутия марокански ментов чай. След приключване на тържеството гостите можаха да опитат специалитети от мароканската кухня и да пият традиционния марокански чай, любезно предоставени от посолството на Кралство Мароко в София.

Снимката вдясно, направена в края на вечерта, е от личния архив на поетесата и преводачка от словашки, чешки и френски Димана Иванова, която отскоро е в екипа на Чешкия център. Тя сподели: Останах възхитена главно от мароканския привкус на събитието, както и от множеството франкофони – познати и непознати за мен. Семейтвото на франкофоните трябва да се подкрепяме и да сме сплотени, а това събитие даде почва за тези взаимоотношения.“ 

Така с поредното културно събитие, в което участва, Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи спечели още приятели на Мароко и за пореден път вдъхнови българските франкофони.

Автори на снимките към публикацията са Красимир Пеков и Владимир Дворецки

В рубриката Francophonie на сйта ни може да прочетете публикацията на френски език.

Сродни публикации на сайта:

Празник за 5-годишнината на сайта evropaworld.eu

Сайтът ни evropaworld.eu навършва 5 години

Източник: www.evropaworld.eu