Награди на Петия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“

Публикувано:
06:51ч / 14.09.2018г
Брой прочитания:
465
Брой коментари:
0

В рамките на културната програма на провеждащата се в момента Алея на книгата в София, в пешеходната част на бул. „Витоша“, бяха връчени наградите на Петия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“. Пред събралата се многобройна публика председателят на журито, литературният критик и издател Пламен Тотев, връчи първа награда (диплом и договор за издаване на книга) на Димитър Христов за стихотворението „Остров за двама“.

Втора награда си поделиха Паун Гашев от Петрич за „Божието наказание“ и младият Даниел Тунев от София за „Живеем сякаш нещо оцелява“.

Трета награда получиха Виктория Катранова за „Остани по душа“ и Деница Ангелова от с. Хърлец, обл. Враца за „Горчи ми само“.

Конкурсът е организиран от Народно читалище „Братя Миладинови – 1914” в Петрич, родния град на Евтим Евтимов, а в същото читалище поетът работи като секретар в младите си години. Там написва и някои от първите си лирически шедьоври.

Популярни поети се включиха в литературно четене в памет на Евтим Евтимов: Маргарита Петкова, Матей Шопкин, Катя Кремзер, Марина Матеева, Петя Хантова, Лалка Павлова, Анелия Янковска-Сенгалевич, Мая Панайотова, Румяна Захариева и Снежана Галчина.

В края на поетичната вечер Пламен Тотев обяви и началото на тазгодишното издание на Международния поетичен конкурс „Лирични гласове“, създаден от Романьола Мирославова, спътница в живота и творчеството на Евтим Евтимов.

Накрая поетът Димитър Христов, носител на първата награда, почерпи по чаша от любимото на Евтим Евтимов червено вино.

Повече снимки от събитието може да намерите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu