Наградите на международния конкурс „Лирични гласове“ 2015 г.

Публикувано:
13:13ч / 31.05.2015г
Брой прочитания:
1 404
Брой коментари:
0

След Маргарита Петкова, Ана Александрова и Евстати Бурнаски Голямата награда от международния конкурс „Лирични гласове“ за пръв път отиде при един все още недостатъчно известен, но безспорно ярък и оригинален поет – Петя Стефанова, за която в бъдеще със сигурност ще чуваме. Журито с председател Евтим Евтимов и членове ръководителите на издателства „Персей“, „Изида“ и „Българска книжица“ отличи талантливата поетеса от Тетевен за стихотворенията й „Скитникът“ и „Тишина“. Петя Стефанова посвети наградата на съпруга си Николай, който бил нейният стимул за творчество: когато я ядосвал най-много, тя създавала най-хубавите си стихове.

В тазгодишния конкурс взеха участие 25 автори от 12 страни и близо 300 от България. По мнение на журито творбите на българските участници са били много по-силни и запомнящи се. По тази причина само със специални награди бяха отличени трима чуждестранни поети – Лучано Тараско (Италия), Людмила Чебишева (Русия), Мубера Исакович (Босна и Херцеговина). За сметка на това се наложило в раздела за български автори трите награди да бъдат дублирани. Двете първи награди отидоха при Елисавета Шапкарева (София) и Мария Панайотова (Ямбол). Втори награди получиха Даниела Йорданова (Севлиево) и Станислава Немска (София). Трети награди журито присъди на Рени Митева (Мездра) и Светла Гунчева (Бургас).

Инициатор и главен двигател на конкурса е поетесата Романьола Мирославова, самата тя носителка на много български и международни отличия. Съорганизатори са Съюзът на българските писатели, Столична библиотека, Сдружението на софийските читалища, Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1922“, издателства и др.

В рубриката „Творби“ на сайта ни може да прочетете двете стихотворения, донесли Голямата награда на поетесата Петя Стефанова за 2015 г.

Източник: Издателство "Изида" и Столична библиотека