Национален празник на Испания – 12 октомври 2020

Публикувано:
06:03ч / 12.10.2020г
Брой прочитания:
191
Брой коментари:
0

През 2020 г. националният празник на Испания, 12 октомври, ще бъде отбелязан в София по по-различен начин от обикновено заради пандемията от COVID-19 – се казва в писмото на испанския посланик у нас Н.Пр. Алехандро Поланко до приятелите на неговата страна в България. „Традиционният прием, даван от посолството, този път няма да се състои. Въпреки това ние искаме, както винаги, да споделим с вас честването на националния ни празник.“ – пише Н.Пр. Поланко.

Той припомня, че през тази година се навършват 110 г. от установяването на дипломатически отношения между двете страни. По този повод е подготвено  видео, което може да видите тук. На годишнината са посветени няколко събития, които ще се проведат при спазване на всички санитарни мерки.

На 13 октомври в Зала „България“ ще се състои концерт с творби на испански композитори, изпълнявани от Quarto Quartet и Софийската филхармония. Подробности за програмата на концерта и изпълнителите може да прочетете на страницата на Еventim, откъдето могат да бъдат закупени и билети.

На 3 ноември в рамките на фестивала „Синелибри“ ще се състои испанска галавечер с филма „По време на войната“  на режисьора Алехандро Аменабар. Прожекцията ще бъде последвана от кръгла маса за творчеството на Мигел де Унамуно.

От 14 до 28 ноември в градинката „Кристал“ фотографската изложба „Срещи, Испания България“ ще илюстрира дипломатическите, социалните, културните, икономическите и спортните аспекти в отношенията между страните ни.

От 16 ноември до 8 декември в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви“ ще бъде показана изложба, посветена на 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Испания и България.

През декември ще бъде представен пътеводителят „По стъпките на един испански дипломат в София, Хулио Паленсия“, с който ще бъде отбелязана 80-годишнината от връчването на акредитивните му писма в София като посланик на Испания. По време на мисията си в България в периода 1940-43 г. посланик Паленсия спасява стотици български евреи.

В края на своето писмо по повод националния празник на Испания, Н.Пр. Алехандро Поланко изразява вярата си, че ще скоро ще преодолеем този труден период и ще се върнем към обичайния си начин на живот.

Посолството на Испания в София сподели и видео, в което почетни посланици на Марката Испания изразяват своята увереност в способността на страната им да се справя с предизвикателствата и да върви напред.

Страницата на посолството на Испания в България

Източник: Посолство на Испания в България