Впечатления от Нощта на литературата 2020

Публикувано:
15:09ч / 08.10.2020г
Брой прочитания:
360
Брой коментари:
0

Нощта на литературата, която обикновено се провежда през май, през 2020 г. поради пандемията се състоя на 7 октомври. За разлика от много други отложени по същата причина събития, тя не беше виртуална, а с реално присъствие – разбира си, при всички строги мерки за здравна безопасност.

В София Нощта на литературата беше открита в подкуполното пространство на Ларгото в присъствието на всички организатори – директори на чуждестранни културни центрове у нас и представители на посолства, включили се в инициативата. През тази година към нея се присъедини посолството на Словения, но пък липсваха румънско, словашко, финландско „читателски гнезда“. Първоначалната идея за това европейско литературно събития е на Чешките центрове, затова по традиция встъпително слово при откриването му произнесе директорът на Чешкия център в София, Дагмар Остранска. С приветствие към присъстващите се обърна и Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столична община – Нощта на литературата и през 2020 г. е част от Календара на културните събития на Общината.

През предишни години в Нощта на литературата с Владимир Дворецки провеждахме истински читателски маратон. През 2020 г. успяхме да посетим само четири читателски гнезда. В чешкото чаровната Диа Мантова чете откъс от романа „Хана“ от чешката писателка Алена Морнщайнова в превод на Добромир Григоров (изд. СОНМ).

Унгарският културен институт беше избрал да се представи с романа на Дьорд Шпиро „Дяволина“ в превод на Красимира Гаджокова (изд. „Ерго“), в който главен герой е писателят Максим Горки. Откъси от книгата чете Каталин Старейшинска.

Белгийското читателско гнездо се намираше на възможно най-подходящото място – в Stanimira Chocolate House, като се има предвид колко са известни белгийските шоколади. Това не пропусна да отбележи в началото на четенето Йорис Бекерс, първи секретар в посолството на Белгия. Прави впечатление, че белгийското участие в Нощта на литературата се отличава и с присъствие на високо дипоматическо равнище – обикновено читателското гнездо е посещавано от самият посланик на страната. И през тази година първото четене е било открито лично от Н.Пр. Фредерик Мьорис, новият белгийски посланик у нас. Друг представител на посолството, Снежина Здравкова, която е и известен преводач от френски, разказа накратко за книгата, от която беше прочетен откъс – „Теа от Поречието“ от Жан-Марк Тюрин в отличния превод на Тодорка Минева (изд.СОНМ). За този свой роман авторът бе удостоен през 2018 г. с Наградата на петте континента – най- високото отличие на Международната организация на Франкофонията за литература, написана на френски език. В края на миналата година Жан-Марк Тюрин гостува в България по време на Коледния панаир на книгата и съпътстващия го Международен литературен фестивал. Откъс от романа прочете Линда Русева.

Четвъртото читателско гнездо, което посетихме, беше на Представителството на Европейската комисия в България в заведението French 75. Там в завладяващото изпълнение на Васил Дуев-Тайг прозвуча откъс от романа „Рулетка“ на хърватската писателка и журналистка Лада Жиго в превод на Айтян Делихюсеинова (изд. „Парадокс“). Причината да бъде избран хърватски автор е, че Нощта на литературата трябваше да се проведе през май, когато Хърватия председателстваше Съвета на Европейския съюз, а романът „Рулетка“ е носител на Литуратурната награда на Европейския съюз,.

С това приключи тазгодишният ни маршрут в Нощта на литературата. Причината е, че когато в 20 ч. отидохме на адреса, на който се намираха ирландското и македонското гнездо, се оказа, че и двете помещения вече са запълнени, а правостоящи не се допускат заради здравните мерки. Бяхме си определили среща там с нашите приятели Анета и Андрей Манолови и за утеха отидохме в Дома на киното, където седнахме на сладки литературни приказки в кафенето. Анета ни разказа как е преминало турнето в България на нидерландския писател Кун Петерс, който наскоро представи у нас новоизлязлото българско издание на книгата си „Изцелителят“ в неин превод. Така Нощта на литературата завърши за нас напълно тематично, макар и не точно както очаквахме.

Искрено съжаляваме, че не успяхме да си припомним разказ на Франк О’Конър, от сборника „Моят Едипов комплекс и други истории“ (изд. Лист“), прочетен лично от преводачката му Иглика Василева, както и да чуем откъс от „Излязох“ на отец Пимен Илиевски в превод на доц. д-р Елка Димитрова (изд. фондация “Лик” – Пловдив ).

Радостното обаче е, че имаше такъв наплив от желаещи да слушат откъси от европейски книги и помещенията се оказваха тесни да ги поберат! Поздравления за Чешкия център и за всички други организатори на събитието!

Накрая държа да подчертая, че бяхме възхитени от изпълненията и на четиримата четци, които имахме удоволствието да чуем в тази Нощ на литературата. Ще повторя имената им: Диа Мантова, Каталин Старейшинска, Линда Русева, Васил Дуев-Тайг!

И още нещо, което не е без значение. Поздравления за издателите като Мартин Христов, управител на „Ерго“, които бяха осигурили екземпляри от представяните книги в самите читателски гнезда и те можеха да бъдат закупени от желаещите. Така ние си тръгнахме от унгарското читателско гнездо в Българския културен център с „Дяволина“ от Дьорд Шпиро.

На онези, които биха искали да имат някоя книга от Нощта на литературата 2020, организаторите дават следната възможност:

Тазгодишната ни томбола за спечелване на някоя от четените книги се пренася онлайн!
Ако желаете да се включите, оставете име и имейл във формуляра: https://bit.ly/33EGrFo
Двоен шанс за награда ви дава попълването на анкета за обратна връзка и препоръки, която ще откриете тук: https://noshtnaliteraturata.com/anketa-za-obratna-vrazka/

Гергина Дворецка

Сродни публикации на сайта ни:

Нощ на литературата 2020

Нощта на литературата 2020 в София

Впечатления от Нощта на литературата 2019

Нощ на литературата, София 2019

Нощ на литературата 2019

Моменти от Нощта на литературата 2018 в София

Софийски маршрути в Нощта на литературата 2017

Нощта на литературата като лично преживяване

Отзвук от Нощта на литературата в София

Източник: www.evropaworld.eu