Нощ на литературата

Публикувано:
09:53ч / 13.05.2015г
Брой прочитания:
64
Брой коментари:
0

Европейската комисия в България ще се включи в четвърто издание на Нощта на литературата с откъс от „Възвишение“ на писателя Милен Русков. Романът е отличен с редица награди, сред които и Наградата на Европейския съюз за литература за 2014 г. Тази вечер той ще бъде представен лично от автора от 18.00 до 21.30 ч.  в Чехословашки клуб „Т. Г. Масарик“ на ул. „Кракра“ № 15.

Организатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България (Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт, Чешки център), както и Представителство на Европейската комисия в България, Културно-информационния център на Р. Македония, Руския културно-информационен център, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“, с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национално радио и „Аз чета“.

В Нощ на литературата 2015 ще участват общо 11 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. По места събитието е подкрепено от Общини, неправителствени организации, сдружения, библиотеки, читалища, книжарници и много други.

В София ще има 12 читателски гнезда, съсредоточени в района на ул. „Оборище“ и „Шипка“ (НХА, САБ, СБХ, НМУ „Любомир Пипков“, Чехословашки клуб „Т. Г. Масарик“ и др.). Подробна  информация може да намерите в брошурата за събитието в столицата. Посетителите ще могат да събират печати от всяко посетено читателско гнездо, като всеки събрал поне 5 печата ще участва в томбола.

През 2015 г. Нощта на литературата ще се проведе за девети път в десетки европейски градове. Идеята на проекта е да доближи широката публика до съвременната европейска литература посредством серия от публични четения на нетрадиционни за тази цел градски пространства.

 

 

Източник: Представителство на Европейската комисия