Отзвук от Нощта на литературата в София

Публикувано:
07:37ч / 14.05.2015г
Брой прочитания:
120
Брой коментари:
0

През 2015 Нощта на литературата се проведе за девети път в десетки европейски градове. Инициатор на това международно събитие са Чешките центрове в страните от ЕС. За четвърти пореден път България се включи в него. Организатори на българската Нощ на литературата бяха културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България (Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт, Чешки център), но така също и Руски културно-информационен център, КИЦ на Р. Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“, с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национално радио, „Аз чета“ и сайта Peika.bg.

Идеята на проекта е да доближи широката публика до съвременната европейска литература посредством серия от публични четения. Съществен момент от Нощта на литературата са откъсите, четците и местата. В България известни актьори, писатели, популярни личности четоха избрани моменти от творби, издадени след 2000 година, в нетрадиционни за тази цел градски пространства. Във всяко „читателско гнездо“ на всеки половин час се представяше отделен откъс. На 13 май това се случи в 11 български града.

През тази година Европейската комисия в България се включи в Нощта на литературата с романа „Възвишение“ на писателя Милен Русков, носител на Наградата на Европейския съюз за литература за 2014 г. Авторът четеше откъси от произведението си в в Чехословашки клуб „Т. Г. Масарик“.

Посетителите можеха да обикалят „читателските гнезда“, да чуят литеатурните откъси и да събират печати. В края на вечерта всеки събрал поне 5 печата можеше да участва в томбола. Избраните чрез жребий получиха за награда книги.

Доста се говори, че младите българи не обичат да четат. Всеки, който е видял щастливите лица на младежите (повечето бяха такива!), спечелили по една книга от тази томбола, ще си помисли друго. Може и да има нечетящи младежи у нас, но има и истински влюбени в книгите!

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук

Още за Нощта на литературата в сайта ни

Източник: Чешки център и www.evropaworld.eu