Нощта на литературата под знака на пълнолунието

Публикувано:
13:11ч / 09.09.2022г
Брой прочитания:
323
Брой коментари:
0

Може би пълната луна ни помогна тази година да посетим цели четири читателски гнезда (от общо 21) по време на Нощта на литературата. За нас това е забележително постижение, особено като се има предвид, че преди това бяхме на прием в бразилското посолство по случай 200 г. от обявяването на независимостта на тази страна и си тръгнахме малко преди края на събитието.

Първо посетихме организираното от Унгарския културен институт четене на откъс от романа „Пазарен ден“ на известния съвременен унгарски писател Пал Завада, което се проведе в салона на Театър Възраждане в Столична библиотека. Тази книга, преведена от Адриана Петкова-Пападопулос, бе издадена през 2020 г. от издателство „Рива“. В нея се описват последиците от нещо реално, което доскоро се пазеше в тайна – погром над евреи, извършен в унгарско градче през 1946 г. В откъса от романа, прочетен майсторски от журналистката Гергана Пейкова от БНР, се разказва за преживелиците на съпругата на учител по география, който е набеден за съорганизатор на погрома и осъден на смърт от комунистическите власти заедно с истинските виновници за това престъпление.

Мирела Христова

По тъмните софийски улици бързо стигнахме до книжарница „Гринуич“, където бе ирландското читателско гнездо. Там бяхме посрещнати от преводачката на романа „Хамнет“ от Маги О‘Фарел – Мирела Христова, която разкри, че Хамнет, каквото е заглавието на книгата, се е казвал рано починалият единствен син на Шекспир. Интересното е, че в романа, публикуван от издателство „Амат АХ“, нито веднъж не се споменава името на великия драматург. Откъсът, който преводачката прочете, ни въведе в атмосферата на една омагьосана гора и в историята на една огромна майчина любов.

Чете Димитър Николов

Съвсем наблизо бе следващото читателско гнездо – на словенската литература, което се помещаваше в работилницата за керамика „Мацало“. Малкият салон се препълни до такава степен, че имаше и правостоящи. Там младият актьор Димитър Николов прочете с много ентусиазъм откъс от романа „Смокинята“ на Горан Войнович, преведен от Лилия Мързликар (издателство: „ICU“). Това е семейна сага с преплитащи се истории, обхващаща периода от 20-и век до наши дни. Посланието на прочетения откъс беше, че в днешно време документираме спомените си с огромно количество снимки, но далеч по-ценен е разказаният с думи спомен, който позволява на въображението да доизгради картината.

Линда Русева

Благодарение на редовния градски транспорт, успяхме да се доберем в последния момент (в 21 ч.) за последното четене на откъси от романа на известната писателка Амели Нотомб „Аеростати“ в белгийското читателско гнездо, което беше приютено на втория етаж на магазина за кафе „Дъбов“. В тази малка зала, наподобяваща носовата част на кораб, се насладихме на изпълнението на актрисата Линда Русева. Случката в романа (преведен от Светла Лекарска и публикуван от издателство „Колибри“) бе доста шокираща, но въпреки това изживяването бе достоен завършек за нас на тазгодишната Нощ на литературата.

Впоследствие научихме повече за началото на събитието от координатора на литературни проекти в Чешки център София Димана Иванова, поетеса и преводачка от чешки и словашки езици и модератор на чешкото гнездо, което се намираше в зала „София“ на Столична библиотека. Там се състоя официалното откриване на Европейската нощ на литературата с участието на председателя на фондация „Детски книги“ Валентина Стоева и директора на Институт „Лист“ (Унгарски културен институт) Сандра Мишкеди, която е и председател за България на EUNIC – мрежата на културните центрове на страните от ЕС. Присъстваха посланици, директори на културни институти в София, дейци на културата, журналисти, актьори, художници и др. От името на Столична община встъпителни думи произнесе кметът Йорданка Фандъкова, която подчерта, че София е „четящ град“ и е щастлива, че в него за единадесета година се провежда мащабна литературна инициатива като „Нощ на литературата“, чиято основна цел е да представя съвременни европейски книги в превод на български език. Кметът на София поздрави Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, приютила някои от читателските гнезда.

Говори Мартин Христов

Димана Иванова ни разказа и за големия интерес, при който е преминало събитието в чешкото литературно гнездо, където тя беше модератор. Там четец беше известният български актьор и професор по актьорско майсторство в НАТФИЗ Пенко Господинов. Той чете откъс от книгата с разкази на чешкия писател Матей Хоржава „Междинно кацане“ (изд. „Ерго“, 2022) в превод на Маргарита Руменова. На четенията присъства и издателят на сборника Мартин Христов, който подчерта, че това не е първата книга на автора, излязла в издателство „Ерго“. През 2016 г. то издаде и дебютния му роман „Ракия“ в превод на вече покойната Маргарита Кюркчиева.

Димана Ивянова и Пенко Господинов

Димана Иванова отбеляза, че книгата привлича вниманието с екзотичната атмосфера на Грузия, където се развива действието на разказите, както и с търсенията на автора на собствената му идентичност. Интригуващото е, че той пише под псевдоним и предпочита да присъства инкогнито на литературната сцена, тъй като никой никога не е виждал как изглежда.

В заключение: и единадесетото си издание на Нощта на литературата се превърна във вълнуващо преживяване за мнозина. Приятно е в топлата есенна вечер да вървиш по избрания от теб маршрут с читателски гнезда – всяко със своя атмосфера и със свое литературно присъствие. А ако се случи над теб да грее пълнолика луна, както беше вечерта на 7 септември 2022 г., към усещането се добавя още романтика.

Ако някой се интересува от традиционната томбола, с която са завършвали предищни издания на Нощта на литературата, ще я има и тази година! Организаторите на „Нощ на литературата“ 2022 ви дават възможност да спечелите някоя от прочетените книги от съвременни европейски писатели.

За да се включите, необходимо е да заявите съгласието си чрез попълването до 13.09.2022 г. включителнона на формуляра, който може да намерите тук.
Късметлиите ще бъдат обявени на 15.09.2022 г. на сайта www.noshtnaliteraturata.com.

Гергина и Владимир Дворецки

Снимките от чешкото читателско гнездо ни бяха любезно предоставени от Димана Иванова.

Още снимки на екипа на фондация „Европа и светът“ може да видите тук.

Още по темата на сайта ни:

Нощ на литературата 2022 – София

Източник: www.evropaworld.eu