Новоназначени Представители на Франкофонията по света

Публикувано:
10:07ч / 05.09.2020г
Брой прочитания:
152
Брой коментари:
0

На 3 септември 2020 г. генералният секретар на Международната организация на Франкофонията (OIF), г-жа Луиз Мушикивабо, назначи седем Представители на Организацията:

– г-жа Захра Камил Али (Джибути) е назначена за представител на OIF в Африканския съюз в Адис Абеба;

– г-жа Фату Исидора Мара Нианг (Сенегал) е назначена за представител на OIF в Европейския съюз в Брюксел;

– г-жа Тран Тхи Хоанг Маи (Виетнам) е назначена за представител на OIF за Западна Африка в Ломе;

– г-н Фадемба Мадакоме Вагуена (Того) е назначен за представител на OIF за Централна Африка в Либревил;

– г-жа Хауа Асил (Чад) е назначена за представител на OIF за Северна Африка в Тунис;

– г-н Леонар Емил Огнимба (Република Конго) е назначен за представител на OIF за Индийския океан (Антананариво);

– г-н Ерик Попе (федерация Валония-Брюксел) е назначен за представител на OIF за Централна и Източна Европа (Букурещ);

При тези назначения наред с високото ниво на умения, генералният секретар на Франкофонията обърна специално внимание на балансираното представяне на половете и географското разнообразие, като същевременно даде приоритет на вътрешното професионално израстване.

Тези назначения са част от задълбочената реформа и модернизация, предприети от г-жа Луиз Мушикивабо, след като застана начело на Организацията. Те отразяват значението, което тя отдава на качеството на сътрудничеството с държавите-членки и с партньорските междуправителствени организации, за по-конкретни резултати на място в полза на населението.

Новите Представители ще се стараят да засилят влиянието на Международната организация на Франкофонията на международната дипломатическа сцена и да осъществят на практика политическите и програмни приоритети, за които г-жа Луиз Мушикивабо се е ангажирала пред държавните и правителствените ръководители на страните членки на  Франкофонията. В този дух Министерската конференция на Франкофонията на своята 36-а сесия (Монако, октомври 2019 г.) даде мандат на генералния секретар да назначава директно представителите на Организацията.

Към днешна дата външната мрежа на Международната организация на Франкофонията има четири представителства в международни организации (ООН в Ню Йорк и Женева, Европейски съюз, Африкански съюз), седем представителства в основните региони на френскоговорящия свят (Азиатско-Тихоокеанския регион, Централна и Източна Европа, Индийски океан, Централна Африка, Западна Африка, Северна Африка, Карибите и Латинска Америка), а скоро и осмо представителство за Близкия изток, което ще бъде открито през 2021 г. в Ливан.

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: OIF