Операта „Полихедрон“ на проф. Нева Кръстева със световна премиера в Русе

Публикувано:
12:15ч / 13.10.2023г
Брой прочитания:
175
Брой коментари:
0

На 22 октомври талантливият екип на Русенската опера ще представи първата музикално-сценична творба на известния органист и композитор проф. Нева Кръстева „Полихедрон – Dramma per musica“. Спектакълът пресича граници и слива стилове от различни епохи във впечатляващ музикален синкретизъм. Този новаторски подход създава богата и вълнуваща картина на европейската музикална традиция през различните й етапи.

Проф. Нева Кръстева

Операта разказва познатата ни от древногръцката митология история на Икар. Либретото, написано от д-р Александър Александров – писател, изкуствовед и преподавател по културен мениджмънт във Виена, разработва този античен мит и го пресъздава в контекста на съвременната европейска цивилизация.

А оригиналното решение на режисьора Боян Иванов, което включва елементи на танцов театър, изненадваща сценография и 3D мапинг, ще предложи на публиката едно нестандартно изживяване.

Специално за световната премиера на „Полихедрон“ Русенската опера получи дарение от Швейцария – електрически орган, създаден през 80-те години на ХХ век. Инструментът е избран от швейцарския органист Ролф Емменегер (Rolf Emmenegger). Той е проектиран така, че да замени в голяма степен класическия тръбен орган в разнообразния органов репертоар.

Бистра Диляноф

Диригент на спектакъла ще бъде Бистра Диляноф, която от години живее и работи във Виена. Тя споделя, че важен елемент в творбата „Полихедрон“ е представянето на детската душа, която се стреми към висините, без да познава ограниченията на физическия и материалния свят, докато разумът, в ролята на бащата, насърчава душата да се ангажира с неща, които са извън нейните възможности.

Гостуващите изпълнители са Апостол Миленков, който ще се превъплъти в Дедал, Дмитрий Каплински – Икар, и Мария-Магдалена Брегова като Орфеевата певица. Останалите роли са поверени на Глория Пенчева, Теодор Петков, Нели Петкова, Анна Чулкова. В ролята на Детето-вестител ще се изяви Андрей Митев от Русенската детска опера.

Събитието се организира в партньорство с австрийското сдружение за изкуство „Лилавият лебед“ (Lila Schwan).

Автор: Нейка Кръстева

Сродни публикации на сайта ни:

Пламен Бейков – един свободен артист в директорския стол на Русенската опера