Каре аса от финландски кинозвезди играят в „Четири непораснали възрастни“

Публикувано:
10:21ч / 13.10.2023г
Брой прочитания:
362
Брой коментари:
0

Какво би станало у нас, ако уважавана депутатка открие, че съпругът й – свещеник, има интимна връзка с по-млада жена? Най-вероятният изход от тази ситуация би бил скандал, порядъчно отразен от жълтите медии, развод и край на политическата кариера на измамената съпруга. Съвсем друг развой има гореописаната драма във финландския филм „Четирима непораснали възрастни“, който имаше своята премиера на фестивала „Синелибри“ на 11 октомври като Галавечер на Финландия.

Кадър от филма с актьорите Алма Пьойсти и Ееро Милонов

Няма да разкриваме сюжета, който е много забавен и поучителен. Само ще открехнем леко завесата, като изтъкнем, че Юлия (Алма Пьойсти) и Матиас (Ееро Милонов) решават да спасят брака си, като го отварят и към други партньори – първо червенокосата красавица Ени (Оона Айрола), а после и атрактивният певец и медицински брат Миска (Пиету Викстрьом). Тази „финландска четворка“ поема по хлъзгавия път към полиаморията (любовна връзка с повече от един партньор), като следва съветите в книга, която описва тази нестандартна връзка „от А до Я“. Първоначално такова разрешение на ситуацията изглежда успешно, като участниците в тази конфигурация се радва на новопоявилите се сексуални тръпки. Нещата обаче се вгорчават, след като Ени открива, че е забременяла, и решава да роди детето на Матиас. Карето любители на полиаморията се мъчат да спасят връзките помежду си, но трудностите по отглеждането на новороденото изострят  отношенията им.

Оона Айрола, Алма Пьойсти, Пиету Викстрьом, Ееро Милонов

Все пак филмът завършва с хепиенд – преди Рожденственската служба Юлия, която междувременно успява да се наложи като лидер на своята политическа партия, представя всичките си партньори на свой съпартиец с традиционно семейство, а Матиас изнася прочувствена проповед, в която намеква за появата на извънбрачния му син, правейки алюзии с раждането на Младенеца от невенчана жена.

В предишна публикация споменахме за големите ни очаквания от предстоящата премиера у нас на „Четирима непораснали възрастни“, като наблегнахме на таланта на чаровната Алма Пьойсти. Тя безспорно заслужава безброй аплодисменти, тъй като изразява перфектно невероятна гама от чувства на екрана, включително и в моменти на най-голяма интимност. За нашето кино е чест, че тази разкошна актриса, любимка на режисьора Аки Каурисмаки, се снима в българо-шведско-финландския филм „Добрият шофьор“ и ще участва в още една лента на нашия режисьор Тонислав Христов, който от дълги години живее и твори във Финландия. Но Алма Пьойсти не засенчва с аурата си останалите изпълнители на главните роли в „Четирима непораснали възрастни“. Двама от тях – „Матиас“ и „Ени“, познаваме от финландския филм „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки“, който бе показан на София филм фест през 2017 г. Тогава имахме шанса и да видим на живо очарователната актриса и певица Оона Айрола. Единственият непознат за нашата публика е Пиету Викстрьом, който неотдавна навърши 29 г. Той обаче е напълно равностоен на останалите трима по-възрастни актьори, като прави неговия герой да изглежда дори по-зрял от тях.

Българската публика имаше предимството да види „Четирима непораснали възрастни“ у нас в рамките на „Синелибри“, преди той да бъде прожектиран в самата Финландия, тъй като този нов филм ще има своята премиера в родината си едва на 27 декември. Преди прожекцията в културния център Топлоцентрала в София имаше още един бонус за нашите зрители – те имаха възможност да се срещнат с финландската посланичка у нас, Н. Пр. Кристина Кувая. „Този филм е за любовта – каза тя. – мисля, че той е интересен за всеки от нас, защото всички бихме искали да бъдем обичани и да даваме любов. Филмът разказва за малко особена любов, като третира темата от една страна с хумор, а от друга – с драматичност. У всеки зрител той ще предизвика въпроси. У мен след гледането му изникнаха три въпроса: докъде сме склонни да стигнем, за да получим любов, какво бихме могли да изтърпим в името на любовта и колко сме истински, срещайки любовта.

Александра Александрова от екипа на „Синелибри“, Н. Пр. г-жа Кристина Кувая, преводачът Мартин Петров

В разговора беше включено и специално видеопослание от режисьорката и сценаристката на лентата Селма Вилхунен, която в момента издирва локации за новата си творба в Северна Норвегия. Тя разкри, че е дала свобода на своите актьори сами да преценят нюансите в изпълнението на ролите си, но в крайна сметка всички реплики са точно по сценария. Освен това режисьорката наела специален координатор по интимността, който съветвал изпълнителите при еротичните сцени.

Видеопосланието на Селма Вилхунен

След премиерата част от зрителите обсъдиха филма на чаша вино, любезно осигурено от финландското посолство. Преобладаваха мненията, че въпреки нестандартната ситуация,  създателите на филма са проявили честност и откровеност, характерни за жителите на Финландия. 

Гергина и Владимир Дворецки

Още снимки от събитието може да видите тук.

Сродни публикации на сайта ни:

Албанска киносатира за режима на Енвер Ходжа с премиера на „Синелибри“

Моника Белучи – героиня във филм по комикс на фестивала „Синелибри“

„Ваймар Експрес“: пътуване към мрачното минало на Фани Попова-Мутафова

Синелибри започна с „Клети създания“ на Йоргос Лантимос

Финландската звезда Алма Пьойсти отново на български екран на фестивала „Синелибри“

Филми за любовта ще доминират на фестивала „Синелибри“ 2023

Източник: www.evropaworld.eu