„Островът Уикенд“ на Гергина Дворецка

Публикувано:
10:17ч / 29.05.2021г
Брой прочитания:
389
Брой коментари:
0

Сборникът с разкази „Островът Уикенд“ е деветата книга на Гергина Дворецка и първата, която излиза с логото на фондация „Европа и светът“.  Неин редактор е литературният критик Георги Цанков. Художественото оформление на корицата е дело на Огнян Илиев.

За тази своя книга авторката казва:

„Сигурно всеки на моменти е мечтал да се намира на самотен остров, където проблемите няма да го достигат. Ако в реалния живот това е невъзможно, човек може да си измисли такъв остров. Така направих аз.

С годините си изградих навика през двата почивни дни в края на седмицата да се абстрахирам от тревогите на всекидневието и създадох своя въображаем остров Уикенд. Изписвам го с главна буква, за да го обознача по-ясно в пространството и времето.

Писала съм тези разкази и импресии в часовете, когато исках да се откъсна от грижите, свързани с работата ми и с конфликтите в света около нас. 

А какво остава, когато се отдалечиш от делничния шум? Спомени – забавни или тъжни, истории, които са се случили или пък ти доставя удоволствие да ги измисляш.

Отделен въпрос е, че всеки остров, дори въображаем, има своите тайни и не знаеш с какво ще те изненада, когато си се усамотил на него и мислиш, че си в пълна безопасност. Освен това наистина е невъзможно там да не достигне тътенът на размирния ни свят.

Каня ви на моя остров Уикенд! Години наред той беше само мой. Сега искам да го споделя с вас.“

Гергина Дворецка

За книгата: 

Думи на редактора, литературният критик доц. Георги Цанков:

„Уважаеми читатели, не пропускайте насладата да се озовете на Остров Уикенд, сътворен от въображението на поетесата, журналистката и белетристката Гергина Дворецка, кавалер на френския орден на Академичните палми. От куклените спектакли в неделя сутрин, незабравими за воденото от баща си впечатлително момиченце, до любящата съпруга и майка, която приема присърце чуждите радости и тъги – в нейните разкази и новели магически оживяват невидимите с просто око чудеса в живота ни. Тя безпогрешно открива “свободните души” и ни подарява незабравими срещи с тях в “голямото село” на съвременния шарен свят.“

За авторката:

Гергина Дворецка

Гергина Дворецка е поетеса, авторка на разкази и романи и журналистка. Родена е в София. Завършила е софийската 9-а френска гимназия и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Изучавала е полски език в Полския институт в София, както и в летните школи за чужденци на Варшавския университет и университета „Мария Кюри-Склодовска” в Люблин. Дълги години работи в Българското национално радио, където е автор и водещ на младежки, културни, исторически предавания. През 1990 г. създава първото в българския национален ефир предаване за евроинтеграция „Младежта среща Европа“, което впоследствие се нарича „Европейски проекти“ и накрая – „Европа без граници“ и се излъчва близо четвърт век по програма „Христо Ботев“. За радиопредаванията си Гергина Дворецка е отличена с юбилеен медал „1300 г. България“, с награди от Делегацията на Европейската комисия в България, и др. За популяризиране на френската култура през 2006 г. става кавалер на ордена на Академичните палми – третото по значимост държавно отличие на Франция. Създател и главен редактор на сайта www.evropaworld.eu, който на 12 март 2021 г. навърши 6 години. През 2016 г. получава наградата „Златно перо“ на СБЖ.

Поради дългогодишната си работа в БНР Гергина Дворецка е по-известна като журналистка, отколкото като поетеса и писателка, но пише стихове още от ученическите си години. През 70-те и 80-те години тя е едно от най-популярните млади имена в българската поезия. Публикувала е във в. „Средношколско знаме“, сп. „Родна реч“, в. „Пулс“, в. „Литературен фронт“, в. „Стършел“, сп. „Пламък“ и др. Нейни стихове са използвани като текстове за песни на Лили Иванова, Асен Гаргов, Тони Димитрова, Асен Масларски и други известни певци.

Първата й поетична книга „Понякога е обич“ излиза в сборника „Петима млади поети“ в издателство „Народна младеж“ през 1978 г. Втората й книга със стихове „Човекът, когото си чакал“ е приета и включена в плановете на издателство „Христо Г. Данов“, но по неясни причини „отлежава“ девет години и излиза от печат през 1990 г.

Издала е още: стихосбирките „Шарени думи” (изд. „Литавра“, 1996 г.), „Сняг и нежност” – избрани стихове („Издателско ателие Аб”, 2007 г.), „Балада за птицата Феникс“ (изд. „Триада“, 2014 г.), както и книгите с проза „Славянско танго” (изд. „Книжен тигър“, 2009 г.), „Откриването на Дагоберта“ (Военно издателство, 2012 г.), романа „Искрено ваша“ (изд. „Персей“, 2016 г.).

Откъс от сборника с разкази „Островът Уикенд“ може да прочетете в рубриката „Творби“ на сайта ни.

 

 

Източник: www.evropaworld.eu