Отбелязване на националния празник на Унгария в София

Публикувано:
14:30ч / 16.03.2016г
Брой прочитания:
638
Брой коментари:
0

В деня на националния празник на Унгария 15 март Н.Пр.Андраш Клейн, посланик на Унгария у нас, г-жа Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт, представители на унгарската общност в България, както и български приятели на Унгария поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на Шандор Петьофи и Лайош Кошут в София. Церемонията вече е традиция при отбелязването на годишнината от унгарската революция и борбата за свобода от 1848-49 г.. Две улици в столицата ни носят имената на двамата водачи на тази революция.

В словото си пред паметната плоча на Шандор Петьофи, където започна тържеството, Н.Пр.Андраш Клейн припомни, че тогавашните събития в Унгария в крайна сметка завършват драматично, но имат своята градивна роля в историята на страната. А това, че немалко унгарски революционери след погрома намират убежище на българска земя, свързва двата народа завинаги.

На унгарски и в превод на български прозвуча стихотворението на Шандор Петьофи, в което всяка строфа завършва с думите: „Унгарски Боже, пред тебе се кълнем, кълнем се, няма роби да умрем!“ Изпълниха го Богларка Хорват, дъщеря на първия съветник към Посолството на Унгария, и двете ученички от Частна профилирана гимназия „Образователни технологии” Глория Узунова и Ивайла Станчева. Глория е дъщеря на Лиана Петрова, организатор на прояви в Унгарския културен институт, която от десетилетия е свързала не само професионалната си съдба, но и сърцето си с Унгария и е предала тази своя любов на двете си деца. Реално доказателство за покоряващата сила на унгарския дух, от който много българи  най-искрено се възхищават.

Повече снимки от тържеството може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

На 16 март в София е кулминацията и на едно голямо културно събитие, посветено на националните празници на България и Унгария – 3 март и 15 март: в Sofia Live Club ще се състои заключителният концерт от турнето в 8 български града под надслов „Дунавско братство“ с участието на Теодосий Спасов и негови унгарски и български колеги. Турнето е организирано от Унгарския културен институт при Посолството на Унгария у нас и се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на Република България.

Автор: Гергина Дворецка

 

 

 

 

 

Източник: www.evropaworld.eu