Събития в България през франкофонския месец март

Публикувано:
09:40ч / 17.03.2016г
Брой прочитания:
296
Брой коментари:
0

Както всяка година, Френският институт в България чества френския език през месец март в сътрудничество с Международната Организация на Франкофонията, Университетската агенция на Франкофонията и мрежата от посолства на франкофонски държави в България, Министерството на Външните Работи на Република България и Асоциацията на Преподавателите по и на френски език в България. 

Международна конференция на тема “Силата на думите: мрежи, радикализация, осмиване” на 14 март в Народното събрание, концерт на Софийската филхармония под патронажа на Министъра на външните работи, изложба с политически карикатури на сградата на френското посолство в София, франкофонски поетичен конкурс, литературни четения, театрални представления, филмови прожекции, дебати и др.

По този случай, Франкофонията ще бъде представена и с многобрайни инициативи, насочени към учениците, които изучават френски език.

Представяме ви пълната програма със събитията, някои от които вече минаха, а други предстоят:

Маратон по писане «Dismoi, dix mots» (Кажи ми 10 думи), организиран от Френския институт в България (ФИБ) и Асоциацията на Преподавателите по и на Френски Език в България (АПФБ) на 29 февруари, 10 ч. – 14 ч. в цяла България

В София, зала Славейков на ФИБ

Награждаване: 16 март от 14 ч. във ФИБ

Тази година, 10-те думи на Франкофонията обединяват областите и страните, в които се говори френски. Освен това, думи като dracher, taptap или fadaса непознати за голяма част от франкофоните, но се използват в отделни страни – в този случай в Белгия, Хаити и южна Франция.

В цяла България, гимназисти, които изучават френски език съставят текст под формата на проза или стихове, съдържащи 10те думи на Франкофонията.

На 29 февруари, те разполагаха с 4 ч., за да създадат,  самостоятелно или в екип от 4 души, текст на избраната тема „Страна“.

Творбите се оценяват след това от жури от преподаватели по френски език.

Четенето е предизвикателство

16 март, 10 ч. – 14 ч., зала Славейков, ФИБ, София

17 март, 10 ч. – 14 ч., ЕГ №4, Варна

Нищо повече от Нобелова награда по литература, Патрик Модиано! Учениците от езиковите гимназии в България изучават две от неговите творби от декември насам, за да се включат в „Четенето е предизвикателство“ през 2016 г. Тяхните познания на „Улица „Тъмните магазинчета““ и „В кафенето на изгубената младеж“ ще бъдат проверени по време на областните финали в София и във Варна. Финалите ще се проведат под формата на въпросник.

По случай „Четенето е предизвикателство“, ФИБ покани преводача и специалист на Патрик Модиано, Андрей Манолов да води няколко конференции върху двата романа, изучавани от гимназистите.

Андрей Манолов изнесе лекция във ФИБ на 14 март. Всички гимазисти от София, които изучават творчеството на Патрик Модиано бяха поканени да присъстват. На 16 февруари, Андрей Манолов се срещна учениците от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора по теми, свързани с Модиано, през март ще гостува във ФЕГ „Антоан дьо Дент Екзюпери“ в Пловдив и в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград.

Андрей Манолов е превел 7 романа на Патрик Модиано на български език.

Караоке на френски #2

19 март в 21 ч., зала Славейков, ФИБ

Вход: 5 лв. (включващ една напитка)

Обичате да пеете? Обичате френския език? По случай празника на Франкофонията, Френския институт организира Караоке на френски.

Диктовката на Франкофонията

21 март, 09:30 ч. – 11 ч., зала Славейков, ФИБ

Записване: преди 20 март на info@crefeco.org

На 21.03 от 09 ч. до 12 ч., Регионалния Франкофонски Център за Централна и Източна Европа към Международната Организация на Франкофонията в сътрудничество с Представителството на Университетската Агенция на Франкофонията и Френския институт в България, организира франкофонска диктовка. Конкурсът по диктовка е отворен за всеки франкофон с ниво В1 и В2 от ОЕЕР, независимо от възрастта, готов да приеме предизвикателството да се справи с френския правопис.

Франкофонско рали

23 март, в София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград

В София, 10 ч. – 14 ч., начало и награждаване във ФИБ

9-то издание на Франкофонското рали ще позволи на учениците от 8 клас, изучаващи френски, да развият интереса си към Франкофонията в емблематични за града обекти. Всеки екип ще получи въпросник, който ще го отведе до различни места, където трябва да отговори на въпроси, свързани с разнообразните франкофонски култури. На финала, отговорите им ще бъдат оценени от жури от стажантите-преподаватели по френски в езиковите гимназии.

Конкурсът се провежда в сътручничество с посолството на Румъния в България и Франкофонската агенция на Франкофонията.

Театър „Бабел“, представление на Френското училище „Виктор Юго“ и ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ в София

24, 25, 26 март от 19 ч., зала Славейков, ФИБ

4то издание на проекта Театър „Бабел“, обединяващ Френското училище Виктор Юго“ и ФЕГ Алфонс дьо Ламартин“ в София, поглежда към света на изкуствата. Смесвайки френски, български и английски, 44 ученици, разпределени в 5 групи, ще представят изкуството на склуптурата, съвременното изобразително изкуство, театралнотои танцово изкуство.

 Още по темата в сайта ни:

Седмица на франкофонията в България

Международна конференция „Силата на думите“

Източник: Френски институт в България