Скулптурите на Михаела в софийското метро – „Баба“

Публикувано:
08:28ч / 02.10.2015г
Брой прочитания:
971
Брой коментари:
0

В нашия сайт вече ви разказахме за необикновената изложба “Под земята“  на талантливата керамичка Михаела Кръстева-Сакаян в софийското метро. Обявихме и конкурс за желаещите да открият и заснемат (може и като селфи!) 16-те глинени скулптури, които са разпръснати на 6 метростанции. Който ни изпрати най-много снимки като лично съобщение на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук или на електронния ни адрес: office@evropaworld.eu ще получи за награда произведение от Михаела, специално изработено от нея за случая. Срокът е до закриването на изложбата на 18 октомври.  Към снимките може да опишете накратко и впечатленията си от скулптурите.Тъй като те са разположени на различни места и няма упътване къде могат да бъдат видени, решихме да ви улесним в намирането им като ви разказваме поотделно за всяка една от метростанциите, които им служат за изложбена зала.

Започваме от „Сердика II“, където са представени най-много творби на Михаела. Лично аз бих нарекла това място „Сърцето на изложбата“.  Там тя беше открита на 18 септември, там са и скулптурите с ключови послания на авторката.

На площадката близо до едно от стълбищата ще видите фигурата на момиче с плитка. Много ще се изненадате, когато приближите до него и видите листа с написаното заглавие: „Баба“! После, когато се вгледате по-внимателно, ще си кажете, че това е по-скоро жена без възраст, но с много силно излъчване. Михаела се е вдъхновила за това свое произведение от собствената си баба, г-жа Миряна Михайлова – по образование химичка, по душа – поетеса. Бях щастлива да я срещна при откриването на изложбата и имах същото усещане, както когато гледах скултурата „Баба“ – че това е едно мъдро малко момиченце, готово да даде сърцето си на всеки. В протегнатите ръце на глинената фигурка Михаела първоначално беше сложила кълбо, в което е трябвало да гори свещ – символ на светлината, която нейната баба Миряна дава в живота й и като знания, и като вдъхновение. По-късно идеята за свещта отпаднала, защото покрай скулптурата минават много хора и не се знае какво може да се случи с пламъка. Самото кълбо авторката решила да постави до фигурата, така че тя, в крайна сметка, остава с протегнати напред ръце с разтворени длани. Какво се случва обаче? В тези разтворени длани минувачите започват да оставят монети!

Докато Михаела редяла експонатите преди откриването на изложбата, едно момче се приближило до нея и я попитала за какво са тези монети. Отговорила му, че няма представа, хората сами са решили да ги оставят. От дума на дума станало ясно, че момчето няма пари да си купи закуска. „Вземи си от тези монети, услужи си!“ – подсказала му Михаела.

– Колко е хубаво, наистина – споделяше после тя. – Това ще е нещо като кътче за взаимопомощ: едни ще оставят монети, а други, които се нуждаят, ще си вземат от тях!

Ще ви кажа само, че и досега, когато минавам покрай тази скулптура на станция „Сердика II“, в дланите на бабката момиче винаги има монети!

Накрая ще добавя текста, който може да прочетете до тази творба на Михаела:

„Изкуството е живот, който изисква здраво, силно и същевременно леко сърце. Как може сърцето хем да е здраво и силно, хем леко? Изкуството е ангажиращo!

То е необходимост. Там си сам!“

Дадохме ви някои ориентири, сигурно ще ви бъде лесно да намерите тази творба на Михаела. Очакваме снимките и впечатленията ви от изложбата, а ние ще продължим да ви представяме отделните творби на талантливата скулпторка.

Припомняме ви метростанциите, на които може да видите изложбата „Под земята“:

1. Джеймс Баучер
2. Европейски съюз
3. Сердика II
4. Лъвов мост
5. СУ Св. Климент Охридски
6. Стадион Васил Левски

Още по темата в сайта ни:

Каним ви на артистично пътешествие в софийското метро! 

На страницата на фондация „Европа и светът“ може да видите още снимки от изложбата, както и снимки от откриването й на 18 септември т.г.

Автор: Гергина Дворецка

 

 

 

 

Източник: www.evropaworld.eu