Каним ви на артистично пътешествие в софийското метро!

Публикувано:
10:19ч / 01.10.2015г
Брой прочитания:
983
Брой коментари:
0

Ако ползвате софийското метро и не сте били прекалено забързани, сигурно вече сте забелязали на 6 от станциите едни странни същества от глина. Техен създател е Михаела Кръстева – Сакаян, а интригуващите същества са експонатите от нейната необикновена изложба, озаглавена „Под земята“ в търсене на човешкото…

Изложбата беше открита на 18 септември на метростанция „Сердика II“. Там се намират 3 от общо 16-те керамични скулптури на Михаела, но те не са разположени на едно място и ако решите да ги видите, ще трябва внимателно да се огледате… Така ни хрумна идеята да обявим конкурс сред читателите на сайта ни: да открият и да снимат произведенията на талантливата млада керамичка. Могат да си направят и селфи с тях! Който ни изпрати най-много снимки като лично съобщение на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук или на електронния ни адрес: office@evropaworld.eu ще получи за награда произведение от Михаела, специално изработено от нея за случая. Тя веднага се запали от идеята. Със сигурност, ще й бъде интересно да разбере и как възприемате нейните творения от глина и затова към снимките можете да опишете накратко впечатленията си от скулптурите. Самата авторка обича да размишлява за творчеството. За идеята си да направи изложба в метрото тя споделя:

„Глината се добива от земята, след което променя пространството посредством трансформацията, която търпи. Приела друга форма и функция, аз искам отново да я върна под земята, в името на хората, в търсене на човешкото.“

За Михаела Кръстева-Сакаян това е втората самостоятелна изложба. Показвала е свои творби в много галерии в столицата и из страната.

През септември 2013 г. получава първа награда в отдел скулптура на конкурса „Изкуство без граници“ в Несебър. През същата година е отличена и с наградата за млад творец на фестивала за съвременна керамика в София, а само преди дни стана носител на спонсорската награда на същия фестивал.

Изложбата й „Под земята“ продължава до 18 октомври, така че ще имате време да издирите нейните творби и да ги снимате, за да участвате в конкурса ни „Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро!“

От своя страна, през следващите дни ще ви разказваме поотделно за произведенията, които се намират на всяка една от шестте метростанции. Така ще ви улесним в търсенето и ще ви помогнем да навлезете в света на талантливата авторка.

Ето станциите, на които можете да видите необичайната изложба:

1. Джеймс Баучер
2. Европейски съюз
3. Сердика II
4. Лъвов мост
5. СУ „СВ. Климент Охридски“
6. Стадион „Васил Левски“

На страницата на фондация „Европа и светът“ може да видите още снимки от изложбата, както и снимки от откриването й на 18 септември т.г.

Още по темата в сайта ни:

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Сердика II“ – творбата „Баба“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Сердика II“ – „Глаголица“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Сердика II“„Падналият

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Джеймс Баучер“ – „Котки“ и „Ние“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Европейски съюз“ – триптихът „Пилета“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Лъвов мост“ – „Глави“ 

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Софийски университет“ – „Плувецът“ и „Сестрите“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Стадион Васил Левски“ – „Кубове“

Източник: www.evropaworld.eu