Открита бе книжарница „Перото“ в НДК

Публикувано:
20:53ч / 17.12.2018г
Брой прочитания:
868
Брой коментари:
0

Книжарница „Перото“ към едноименния литературен клуб в НДК беше открита на 16 декември т.г. в последния ден на 46-ия Софийския международен панаир на книгата. Присъстваха председателят на Борда на директорите на НДК Борислав Велков, изпълнителният директор Ангел Митев, директорът на Национален център за книгата Светлозар Желев, журналисти, издатели, представители на културни институции.

Беше показан специалният подарък от Министерството на културата – две луксозни издания на „Лондонското четириевангелие“ на Цар Иван Александър и „Шедьоври на българската иконопис“ от началото на 19 век.

DSC00244Другият подарък беше направен от фондация „Прочети София“, която в Световния ден на книгата и авторското право, 23 април, обяви началото на проекта си „Скритите букви“. Чрез него през май т.г. в столицата бяха обособени места за четене, където бяха разположени дървени пейки с формата на букви от кирилицата. Новооткритата книжарница „Перото“ получи буквата „Ж“. В бъдеще колекцията ще бъде допълнена с още две пейки-букви.

Книжарницата ще работи без почивен ден. В нея ще се продават книги, подбрани заедно с издателите, за да бъде тя витрина на българската литература. В уютната атмосфера край удобен диван ще се правят литературни четения и срещи с писатели в тесен кръг. Всички приходи от продажбите ще бъдат използвани за програмите на Националния център на книгата.

Книжарница „Перото“ посрещна първите си посетители днес, 17 декември.

Още снимки от откриването на книжарницата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.