Открива се изложбата „Поздрави от… Италия и България“

Публикувано:
10:38ч / 06.03.2018г
Брой прочитания:
265
Брой коментари:
0

На 6 март 2018 г. в 18.00ч. в залите на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН ще бъде официално открита изложбата „Поздрави от… Италия и България“. Едно пътуване „по пощата“, продължило цял век, е разказано чрез пощенски картички и ръчно оцветени снимки, монети и пощенски марки от Архива Колориди в Рим и от народописния архив на Етнографския музей в София. Тези безценни документи ще придружат посетителя в разглеждането на най-важните моменти от италианската и българската история, анализирайки успоредно еволюцията на двете нации от края на XIX век до наши дни.

На събитието ще присъства Н.Пр. посланикът на Италия в България Стефано Балди, заедно с директора на Италианския културен институт г-жа Луиджина Педди, която в случая е и куратор на италианката част от изложбата. Домакин на събитието ще бъде директорът на Института за етнология и фолклористика доц. д-р Петко Христов, заедно с куратора от българска страна гл. ас. д-р Иглика Мишкова и етнолога Елка Минчева.

Изложбата ще остане отворена за посетители до 6 юни 2018 г. и ще съблюдава следното работно време: от вторник до неделя от 10:00ч. до 17:00, почивен ден – понеделник.

DSC08220 - CopyПубликуваме и представянето на експозицията от г-жа Луиджина Педди (на снимката), директор на Италианския културен институт в София:

Рим
Рим

„В трудния период на прехода през ХХ век, характерът на италианците, техните увлечения и тенденции даряват на света най-красивите страници, посветени на изкуство, музика, кино и наука, обогатявайки ежедневието с игриво въображение, отдадено на дизайна, модата, автомобилите и кулинарното изкуство. Настоящата колекция акцентира върху тези уникални характеристики чрез пощенски картички, използвани марки и монети от „Архив Колориди“ в Рим, които ни правят свидетели на общественото развитие с  изображения, текст, почерк и изрази, присъщи на разговорния език, но именно затова истински и автентични.

Фокусирана върху едни от най-значимите моменти от новата история на Италия, изложбата отдава дължимото на всички граждани, допринесли за развитието на страната, изтъквайки това, което обикновено наричаме „италиански гений“, тоест възхитителната креативност, която – въпреки войните, тероризма, природните бедствия и всички други несгоди – е прославила Италия в цял свят с името „Красивата страна“.

Венеция
Венеция
Милано
Милано

Но семантичната стойност на тази изложба е обогатена от значимата колекция български документи от същия период, която Етнографският музей любезно предостави за експозицията. Тя е едно огледало, в което мнозина от нас ще могат да се огледат и да се разпознаят – два народа, които са колкото далечни, толкова и близки в историята и обичаите си.

Измежду възможните варианти на прочит, тази експозиция без съмнение  подчертава непреходното въздействие на символите и изображенията като средство за комуникация.

Освен социалния облик на  еволюцията на пощенската картичка като средство за комуникация, се проследява и приноса й към културата на работа не само в национален план чрез създаването на предприятия и технологични иновации, но и в чужбина, благодарение на емигрантите, пренесли там своите умения в изкуствата и занаятите.

Желая да изразя признателността си към директора на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН доц. д-р Петко Христов за готовността, с която подкрепи тази инициатива, и да благодаря специално на куратора на изложбата Иглика Мишкова и на историка Елка Минчева за ентусиазма и вниманието, вложени в нейното реализиране.“

Луиджина Педди

Директор на Италианския културен институт в София

Източник: Италиански културен институт