Откриване на изложбата „Франкофонията на едно око разстояние“

Публикувано:
12:28ч / 21.03.2024г
Брой прочитания:
166
Брой коментари:
0

На първата снимка: г-жа Емилия Богданова, г-жа Вяра Любенова, Н. Пр. Закия Ел Мидауи, г-жа Аксения Бонева, г-н Петър Топарев; на втората снимка: г-жа Светлана Тодорова, учител по изобразително изкуство, сред свои ученички; следващите снимки също са от събитието

На 13 март в 9-а ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ представители на франкофонската общност в България присъстваха на откриването на изложбата „Франкофонията на едно око разстояние“, организирана от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България – първото от множество събития, посветени на честването на месеца на Франкофонията. Около 100 произведения на повече от 70 автори, по-голямата част от които от VIII клас, имаха за цел да покажат красотата и богатството на франкофонския свят, като представят значими паметници и живописни пейзажи от Франция, Мароко, Белгия и Швейцария.

Изложбата, осъществена с подкрепата на посолството на Кралство Мароко в България, събра настоящи и бивши ученици на Френската гимназия, учители и дипломати: Н. Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Мароко, доайен на дипломатическия корпус в България и председател на Групата на посланиците франкофони, г-н Петър Топарев, отговорник на Франкофонската университетска агенция, г-жа Аксения Бонева, отговорник за Франкофонията в Министерството на външните работи. В приветствието си г-жа Емилия Богданова, директор на 9. ФЕГ, подчерта, че инициативи като тази са доказателство за любовта на учениците към френския език и култура и утвърждават девиза на Френската гимназия „Ще стане, защото сме заедно“. „За училищната общност – отбеляза тя – ценностите на Франция: свобода, равенство, братство, вървят заедно със солидарността, толерантността и обединението.

В своето слово Н. Пр. Закия Ел Мидауи изрази възторга си от произведенията на гимназистите, които са съумели да запечатат очарованието на мароканската атмосфера.

Официалната част на събитието бе последвана от разходка из българската фолклорна традиция. Ученици на Френската гимназия, които ще имат късмета да посетят Мароко през април в рамките на Фестивала на изкуствата и народните приказки, изиграха емблематични за културата на страната ни танци. Хорът на Френската гимназия разкри красотата на българската песен на мароканските приятели, които от своя страна донесоха марокански кулинарни специалитети, така че гостите да оценят още един аспект от богатството на франкофонията.

Идеята за изложбата се роди у г-жа Светлана Тодорова, учител по изобразително изкуство, която винаги е окуражавала учениците си да се изразяват свободно, да приемат с отворени обятия различията и културното разнообразие и да търсят красивото навсякъде по света. Урок, научен добре не само от малките класове, но и от гимназисти в XI и XII клас, които, макар и по програма да нямат часове по изкуство, продължават да се занимават с рисуване. Учениците благодариха на г-жа Тодорова за творческото ѝ вдъхновението, както и на г-жа Вяра Любенова, председател на АПФБ, за нейната подкрепа. Изложбата, която заличи границите между езици и културни традиции, беше радостно събитие за учениците от Френската гимназия, които си обещаха завинаги да запазят пламъка на артистичния дух у себе си.

В рамките на отбелязването на месеца на Франкофонията ученици и учители посрещнаха във Френската гимназия г-жа Зое Мейер, съпруга на Н. Пр. посланика на Френската република в България, г-н Жоел Мейер. Тя разгледа новооткритата ученическа изложба по повод деня на Фанкофонията 20 март – международният празник на всички френскоговорещи по света. Малка група от ученици, сред които и някои от авторите на изложените творби – Ния Рашева от XI В и Анна-Мария Димова от XII Б клас, съпроводиха г-жа Мейер през двете части на изложбата. Тя прояви голям интерес към творческото вдъхновение и артистичниje заложби на всички автори, като отдели време да се запознае и да поговори с присъстващите. Посещението на г-жа Мейер завърши с красивия музикален поздрав на училищния хоров състав „Букет“, който изпя две песни – „La Maritza“ на френски, „Хубава си моя горо“ на български език.

Текст: Ясен Терзиев XI Д клас и Димитър Топалов XII В клас

По-кратка версия на информацията на френски език може да прочетете в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: Association des professeurs de et en français en Bulgarie