Откриване на изложбата „Идентичност между символика и цветове“

Публикувано:
08:26ч / 20.03.2018г
Брой прочитания:
291
Брой коментари:
0
Мария Кристиана Фиорети
Мария Кристиана Фиорети
Карина Добрева
Карина Добрева

На 20 март 2018 г. от 18.00ч. в Галерия „Академия“ на Националната художествена академия – ул. „Шипка“ 1, ще бъде открита колективна изложбата с творби на български и италиански художници, ангажирани в разработването на концепцията за национална идентичност чрез цветовете на трибагреника.

Галерията ще бъде домакин на творбите на 30 художници от Академията за изящни изкуства в Брера (Милано) и тези на 22 преподаватели и студенти на Националната художествена академия в София, събрани под наслов „Идентичност между символика и цветове“, от 20 март до 14 април 2018 г.

В началото на XXI век, характеризиращ се с разгорещени дебати по темата за културното разнообразие, изложбата потвърждава значението на споделеното наследство, запазено в културата на всяка една страна по света, и на сравнението и диалога, които ни обединяват.

От литографии до фотографии, минавайки през дигиталната графика и най-класическата рисунка, творците възстановят огромната художествена вселена, която преодолява териториалните граници в диалог между традиции и възприятия.

Тома Гълъбов
Тома Гълъбов
Барбара Джорджис
Барбара Джорджис

Тази деконструкция на символа, в който националното знаме се е въплътил през последните векове и което изразява гордостта на собствената ни история, е дело на творческия гений, който остава отворен за света, но запазва идентичността си.

На събитието ще присъства Н.Пр. посланикът на Италия в България Стефано Балди, заедно с директора на Италианския културен институт г-жа Луиджина Педди и ректора на НХА, проф. д-р Николай Драчев, които официално ще открият изложбата.

 

Източник: Италианския културен институт