Oткриване на Музея на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война

Публикувано:
10:47ч / 17.03.2016г
Брой прочитания:
258
Брой коментари:
0

На 17 март 2016 г. тържествено ще бъде открит Музеят на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война „Семейство Улма“ в Маркова край Жешов.   

Във връзка с това Полският институт ви кани да присъствате 17 март, четвъртък, от 17, 30 ч. на събитието със следната програма:

1. Откриване на документалната изложба „Самаряните от Маркова“:

– г-н Ярослав Годун, директор на Полския институт

– Н.П. Кшищоф Краевски, посланик на Република Полша в Република България

– Н.П. г-жа Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в Република България

– г-н Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом“;

2.  Кратка лекция „Полско-еврейски отношения по време на Втората световна война“ на полския историк проф. Йежи Ейслер – директор на варшавския отдел на Института за национална памет  (с превод на български и английски език);

3.  Пряко предаване на церемонията по откриване на Музея на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война „Семейство Улма“ в Маркова край Жешов 

(с превод на български и английски език).

През 1942 г. немските окупатори избиват по-голямата част от еврейското население на градчето Маркова. Въпреки тези трагични събития, осъзнавайки напълно грозящата ги смъртна опасност, девет полски семейства продължават да крият в домовете си евреи. Едно от тях е семейство Улма. На 24 март 1944 г., в резултат на предателство, семейство Улма и укриващите се в дома им семейства Диднер, Грюнфелд и Голдман са разстреляни.

Къде: Полски институт в София, ул. Веслец 12, вход свободен 

Организатор: Полски институт в София, Посолство на Република Полша в София, ОЕБ „Шалом“

 

Източник: Полски институт в София