Първи лауреати на „Трофеите на Франкофонията“

Публикувано:
10:43ч / 21.03.2018г
Брой прочитания:
551
Брой коментари:
0

В Международния ден на Франкофонията, 20 март, за първи път бяха връчени отличията „Трофеите на Франкофонията“. Това стана по време на Националния форум под същия надслов, организиран от Международната организация на Франкофонията, чрез Регионалния офис за Централна и Източна Европа, и групата на франкофонските посланици в България. Форумът се проведе под патронажа на Народното събрание на Република България по повод Месеца на Франкофонията, който се чества едновременно в Централна и Източна Европа със събития на регионално и национално ниво. През 2018 г. у нас тези събития са и под знака на 25-годишнината от приемането на България за член на Международната организация на Франкофонията (OIF). Шестима българи бяха отличени за работата си в името на Франкофонията и влиянието на френския език. За това първо издание са избрани шест категории: алумни, култура и спорт, образование и френски език, висше образование, предприемачество и журналистика.

Церемонията беше открита от г-н Емил Христов, заместник-председател на Народното събрание. Приветствено слово произнесоха г-жа Рени Йотова, регионален директор на МОФ, Н.Пр. г-н Ерик Льобедел, посланик на Франция от името на групата на Франкофонските посланици, зам.-министърът на външните работи на България г-н Юрий Щерк, както и г-н Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките. На събитието присъстваха депутатите франкофони Мария Илиева и Драгомир Стойнев, посланици на франкофонски страни, акредитирани у нас.

Ето кои са първите носители на „Трофеи на Франкофонията“ в отделните категории:

Наградата за предприемачество получи Жаклин Вагенщайн от издателство „Колибри“, което издава на български много френски и франкофонски автори и организира Международния фестивал „Синелибри“, където се прожектират значителен брой френски продукции.

Преподавателят по френски език Ангел Петров от 133 училище „А.С.Пушкин“ беше отличена в категория „Образование“.

Наградата за висше образование получи проф. Кирил Ангелов, декан на Факултета за френско обучение по електроинженерство в Техническия университет в София. Факултетът е създаден преди 25 години, още с приемането на България в Международната организация на Франкофонията.

В категорията за журналистика беше отличен Светослав Терзиев от в. „Сега“ и преподавател във факултета по журналистика на СУ „Св.Климент Охридски“.

Весела Тодорова-Мозеттиг, завършила Висшето училище за администрация и мениджмънт (ESFAM), беше наградена в категория „Алумни“. Г-жа  Тодорова-Мозеттиг е директор на Френско-българската търговска и индустриална камара.

По време на Форума превеждаше 17-годишният Никола Малинов, ученик от гимназия „Ламартин“ в София. След церемонията по връчване на отличията той, заедно с още пет ученички от същата гимназия: Браяна Ракова, Константина Кирилова, Елизабета Дулендарова, Ивета Димитрова, Александра Дженева, които са се отличили на състезания по френски език, споделиха какво е за тях този език.

В края на събитието наградените и гостите бяха поканени на коктейл, даден от посолството на Кралство Белгия у нас.

Наградите „Трофеи на Франкофонията“ ще бъдат връчвани всяка година.

Повече снимки от Форума може да видите на страницата но фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu