Първи отзиви за „Островът Уикенд“

Публикувано:
09:30ч / 12.06.2021г
Брой прочитания:
353
Брой коментари:
0
Гергина Дворецка

Сборникът с разкази на Гергина Дворецка „Островът Уикенд“ излезе от печат в края на май 2021 г. и веднага предизвика интерес. В медиите се появиха отзиви за нея. Първият от тях беше на Кристи Красимирова, в. „Политика“:

Една усмихната жена, която излъчва нежност и топлота. Вероятно и нейното всекидневие е като на всеки друг, но тя не го показва. Прикрива страховете и тревогите си. Винаги е позитивна и добронамерена. Което е рядко срещано в наши дни. Гергина Дворецка разкрива тайната на този душевен комфорт. Два дни седмично тя посещава един въображаем остров, който е нарекла Уикенд. Събрала смелост да сподели и разкрие своя оазис, тя ни кани да я придружим там. Разказите й са проникновени и изпълнени с надежда.

Цялото представяне на „Островът Уикенд“ в „Политика“ може да прочетете тук.

“    “    “

Писателката и журналистка Къдринка Къдринова, сайт на Съюза на българските журналисти:

„Много ярки личности от нашата професия са изкушени да разгръщат таланта, любовта си към словото и погледа си към света не само в журналистиката, но и в литературата. Сред тях винаги се е откроявала с неповторимия си стил Гергина Дворецка, дошла в журналистиката от поезията и никога не изневерила и на двете.

И в дългогодишната си успешна кариера като водеща на радиопредавания с младежка, културна, европейска тематика в програма „Христо Ботев” на БНР, и като създателка и ръководителка на фондация „Европа и светът” и на едноименното онлайн издание, и като авторка на своя популярен блог и на книгите си с поезия, есетистика и белетристика, Гергина винаги красиво съчетава своята поетична дарба с журналистическата точност, концентрираност и изчистеност на образа и изказа. А това я прави близка, разбираема, силно въздействаща и вдъхновяваща за широката ѝ публика.

Същите качества носи и новата ѝ книга с разкази „Островът Уикенд”, която бе сред привлеклите вниманието нови заглавия на току-що отминалия Пролетен панаир на книгата. Книгата е заредена с много любов от всички измерения, носи топлината на дълбоки човешки чувства, излъчва онези Доброта и Светлина, които толкова ни липсват в заредената с все повече напрежение и сблъсъци днешна действителност.

Разказите и импресиите на Гергина „заразяват” с преживяванията на авторката, която е една щастлива жена с красив, зареден с много обич над 30-годишен брак с колегата Владимир Дворецки, с когото са създали и прекрасен син. В този смисъл донякъде семейството ѝ също е вдъхновител и съавтор на новата ѝ книга.“

Интервю на Къдринка Къдринова с Гергина Дворецка за „Островът Уикенд“ може да прочетете в сайта на СБЖ.

“     “    “

Литературната историчка и писателка Катя Зографова в профила си във Фейсбук на 7 юни 2021 г. след посещението си на Пролетния базар на книгата:

Като авторка на „Многоликата българка“ (очаквам и второто й, подобрено и допълнено издание под заглавие „Българката“) очевидно съм наблегнала на книгите за/от жени писателки на тазгодишния Панаир на книгата! За да бъде наистина великолепна седморката, липсва двуезичната стихосбирка на Ирен Иванчева, но не я открих в книжния гъсталак… Затова пък прочетох необикновената книга с разкази „Остров Уикенд“ на Гергина Дворецка и съм впечатлена от дързостта й да пише за …щастливата, при това семейна любов, както и за споделената и несподелената обич към страни и култури („Загадката Полша“), от въображаемите й превъплъщения насред бита, видян не като тегоба за интелектуалката, а като форма на бягство на спасителния Остров Уикиленд („Преродената Джейн Остин“)… Кой казва, че не съществува „женско писане“?

“     “    “

Специално внимание отдели на „Островът Уикенд“ литературният критик доц. Георги Цанков в своите популярни четвъртъчни прегледи на новоизлезли издания. Ето част от текста му, посветен на книгата в обзора му от 10 юни т.г.:

„Струва си да запомним финала на едно старо стихотворение на Гергина Дворецка: „И всеки, свикнал другите да мами, / ще възхвалява мойта артистичност. / Измамникът, повярвал в любовта ми, два пъти повече ще ме обича… / И само вас, наивници небрежни, / ще съхраня от точните куршуми – / не вярвайте в пресилената нежност / и в лесно произнесените думи!“ Цитирах двата куплета, за да ви предпазя от снизходителността, с която бихте пристъпили към белетристка, изповядваща съпружеската и майчинската обич. Тя съща не е беззъба, дори се оказва, че в докосването до осъзнаването на емпатията, истинският творец става още по-непримирим към фалшивите гримаси, към преображенията на интимния и на идеологическия фалш. Великолепният „Морски триптих“ на Гергина ни среща с различни типове перфидност, маските на „тартюфите“ внезапно се свличат, също както във френската класическа и модерна комедия. Като все си мисля за прилики, защото истинските творци по цял свят непринудено водят бурни диалози, си спомням посланията на безсмъртните френски филми „Нещата от живота“ и „Един мъж и една жена“… А новелата „Нейният марокански филм“, освен че е страхотно кинематографична, ми напомня за изпълнените с философски наблюдения и с екзотични характери пътешествия на незаслужено пренебрегвания у нас Пол Теру. Краткият разказ „Преродената Джейн Остин“ и новелата „Къщата в полумрака“ пък издават други способности на перото на Дворецка – неслучайна е привързаността й към изпълнените с окултно обаяние котки. И постепенно привидно баналната история за щастливото семейство ни пренася в съвсем друг филм, който носи посланието на разказа й „Пролуки в пространството и времето“.

Пълния текст на доц. Георги Цанков за „Островът Уикенд“ в литературния му обзор от 10 юни 2021 г. може да прочетете тук.

Още по темата на сайта ни:

„Островът Уикенд“ на Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu