„Пчели“ от Меелис Фриедентал – на границата с нереалността

Публикувано:
16:24ч / 12.11.2018г
Брой прочитания:
507
Брой коментари:
0

В книгата си „Пчели“ (изд. „Наука и изкуство“, превод: Дора Янева-Медникарова) писателят Меелис Фриедентал описва странстванията на студента Лаврентий, който пристига в Естония в края на XVІІ век заедно с папагала си Клодия. Обзет е от меланхолия, а когато състоянието му се влошава, не може да разграничава реалното от нереалното. Успява да събуди и подозрение в магьосничество и „зли очи“.

Лаврентий търси лек и се вслушва в съветите на свой професор и в лечебните теории на Бойл, но безуспешно. Отпаднал и с размътено съзнание, вижда момиче „с очи като злато, като тъмния мед, а дишането му – като жужене“. Тя се появява през нощите, носи му хляб, възвръща силите му, а по-късно Лаврентий забелязва странни събития около себе си. Не е сигурен дали могат да се обяснят по естествен или свръхестествен начин, тъй като конкуриращите се философски теории, които следва, позволяват и двете.

ХVІІ век е време, когато човекът упорито търси себе си и все по-сигурно се осланя на науката и наблюдението на природата вместо на стари предания. Медицината заявява присъствието си в живота като неизменна необходимост. Лаврентий е ярък пример за връзката на човека с реалността и с неясното отвъд битието. Авторът поставя въпроса: дали човекът от по-ново време наистина е открил себе си, или лутането продължава в дебрите на настояще, минало и бъдеще. Едновременно странно и завладяващо четиво за съвременниците ни.

Книгата излиза на български в поредицата на издателство „Наука и изкуство“ „Новите лица на литературна Европа“, издавана с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз. Премиерата на българското издание ще се състои на 12 ноември от 18.30 ч. в Литературен клуб „Перото“ в НДК с участието на автора и преводачката.

Turu raamatumess 04.10.2015Меелис Фриедентал (на снимката вляво) е завършил университетите в Тарту и в Хайделберг. Защитава докторска степен в Тартуския университет през 2008 г. Работи в Университетската библиотека в Тарту и в Колеж в Упсала – Швеция.

Като автор на художествена литература Фриедентал се изявява с поредица кратки разкази (lühike proosa – кратка проза, много модерна в литературния свят на Севера), като новелата „Нериса“ през 2005 г. е отличена с литературната награда на Естония за научнофантастична литература. През същата година романът „Златни времена“ заема трето място в класацията на Естония. През 2013 г. „Пчели“ получава литературната награда на Европейския съюз и вече е преведен на осем езика. Третият роман на автора „Езикът на ангелите“ излиза през 2016 г.

Източник: Издателство "Наука и изкуство"