Пловдив, „Европейска столица на културата“ за 2019 г.

Публикувано:
19:38ч / 03.01.2019г
Брой прочитания:
629
Брой коментари:
0

От 1 януари 2019 г. в продължение на една година Пловдив (България) и Матера (Италия) ще бъдат „Европейски столици на културата“. Европейският комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич заяви: „Програмите за Пловдив и Матера показват как тези градове виждат своето бъдеще и бъдещето на Европа, като същевременно честват своето изключително многовековно наследство. Инициативата „Европейска столица на културата“ обединява хората и акцентира върху ролята на културата за изграждането на европейска идентичност.Двата града ще помогнат да се осигури дългосрочно въздействие на миналогодишната успешна инициатива „Европейска година на културното наследство“ , която показа как културата може да преобрази нашите градове и региони. Желая на Пловдив и Матера много успех през следващата година.“

Пловдив е първият български град, който е избран за „Европейска столица на културата“. С пълна програма под надслов „Заедно“ 2019 година ще донесе нови възможности за региона и международна видимост за града. Над 300 проекта бяха организирани в Пловдив, в южния централен регион на България, както и в градовете Варна, София и Велико Търново, включително фестивали и проекти на местно равнище около теми, свързани с характерните особености на Пловдив, неговата история, културно наследство, както и с предизвикателствата, пред които е изправен градът. Посетителите на града ще могат да избират измежду множество събития — от различни изложби, чрез които могат да се запознаят с кирилицата, до съвместни театрални продукции с други страни от Западните Балкани и ромските и турските общности. Тържествата по откриването ще се проведат от 11 до 13 януари и ще включват редица събития на открито и на закрито — в това число музикално и танцово представление и светлинно шоу вечерта на 12 януари. Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще присъства на официалната церемония на 12 януари.

Програмата за Матера беше организирана под надслов „Отворено бъдеще“, като в центъра ѝ ще бъдат социалното и културното приобщаване и съвместните иновации. По-важните събития включват „Ars Excavandi“ — съвременен поглед върху историята и културата на подземната архитектура, „Ренесансът: нов прочит“ — пътешествие през артистичното минало на Базиликата и Апулия, и „Поезия на числата“ — изложба, посветена на централната роля на математика в работата на хората на изкуството през вековете. Също така Матера ще организира първото открито представление на операта „Селска чест“ в сътрудничество с театър „ Сан Карло“, както и 27 проекта, разработени с местните творчески общности и с партньори от Европа. Тържествата по откриването ще се проведат на 19 и 20 януари и ще включват участие на 2 000 музиканти от всички села в региона на Базиликата и много други части на Европа. Комисар Наврачич ще присъства на официалната церемония на 19 януари.

Контекст

Мелина Меркури — тогавашният гръцки министър на културата —, постави началото на инициативата „Европейска столица на културата“ през 1985 г. Междувременно тя се превърна в една от най-ярките културни инициативи в Европа. Градовете се подбират въз основа на културна програма, която трябва да има силен европейски аспект, да стимулира участието и активната ангажираност на жителите на въпросния град и да допринася за дългосрочното развитие на града и на съответния регион.

Званието „Европейска столица на културата“ представлява и отлична възможност за градовете да променят своя имидж, да бъдат забелязани на световната карта, да привлекат повече туристи и да преосмислят своето развитие през призмата на културата. Това звание има дългосрочно въздействие не само в културно, но и в социално и икономическо отношение както за града, така и за региона, в който се намира той.

През 2018 г. Валета в Малта и Леуварден в Нидерландия бяха Европейски столици на културата. След Пловдив и Матера през 2019 г. следващите „Европейска столица на културата“ ще бъдат Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) през 2020 г., Тимишоара (Румъния), Елевсина (Гърция) и Нови Сад (Сърбия, страна кандидатка) през 2021 г., Еш (Люксембург) и Каунас (Литва) през IP/18/6888 2022 г. и Веспрем в Унгария (препоръчан) през 2023 г.

За повече информация:

Plovdiv2019 – Европейска столица на културата

#Plovdiv2019

Matera 2019 – Европейска столица на културата

#Matera2019

„Европейски столици на културата“ — информационен документ

Брошура „Европейски столици на културата“ — Тридесет години постижения“

Източник: Представителство на Европейската комисия в България