Победите и изпитанията през Първата световна война, представени в изложба

Публикувано:
10:35ч / 30.11.2016г
Брой прочитания:
486
Брой коментари:
0

В Националния военноисторически музей (НВИМ) бе открита изложбата „1916: Победи и изпитания“, посветена на 100-годишнината от Първата световна война.

„Тази изложба създава представа за войната такава, каквато е през 1916 г. Година, в която България воюва на два фронта, притисната от силни противници и в която успява да постигне сериозни победи и постижения във военното изкуство“, това каза директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова. Тя подчерта, че наред с военните успехи българските войски понасят и поражения не само заради свои грешки, но и заради съюзното командване на Централните сили и тези грешки са платени с цената на човешки живот и пропилени възможности.

НВИМ продължава своите инициативи, с които отбелязва годишнината от Първата световна война. До края на годината фотоизложба със същото име ще гостува в няколко военни формирования в цялата страна. Продължава и инициативата на музея „Моите предци на война“, която провокира ученици да открият своите родови истории за Първата световна война и да ги сглобят в изложба.

Още за изложбата на сайта ни:

„1916: Победи и изпитания“ в Националния военноисторически музей

Източник: НВИМ