Почетохме паметта на прабългариста Геза Фехер в София

Публикувано:
12:50ч / 19.10.2023г
Брой прочитания:
171
Брой коментари:
0

На снимката: проф. д.и.н. Пенка Пейковска представя живота и научната дейност на проф. Геза Фехер

Паметна плоча за видния унгарски учен проф. Геза Фехер, един от основоположниците на прабългаристиката, бе открита на 18 октомври т. г. пред сградата на Унгарския културен институт в София. Събитието бе организирано съвместно от посолството на Унгария в България и от Българската академия на науките.

Геза Фехер, който е роден през 1890 г., е археолог, специалист по класическа филология и угрофинска история и култура. Работи в България от 1921 до 1944 г. Член е на Българското археологическо дружество от 1924 г. и е чуждестранен член на БАН (1943). Взема участие в археологическите разкопки в Абоба-Плиска, Преслав, Мумджилар, Енидже. Проучва основно Мадарския конник. Изследва живота и делото на Феликс Каниц. Научното му творчество от междувоенния период е посветено на прабългарската култура, разчитане на надписа върху Мадарския релеф и историческите връзки между прабългарите и старомаджарите. Откритите паметници потвърждават тезата, че прабългарите са древен, високоцивилизован народ. С научните си разработки, обнародвани не само на български и унгарски език, но също на немски и френски, Геза Фехер има изключителни заслуги за формирането на българо-унгарските научни и културни взаимоотношения, за създаването в Европа на широк обществен интерес към прабългарите. През 1927 г. цар Борис III го награждава с ордена „За наука и изкуство”. Неговото име е дадено на русенския музей. 

Паметната плоча бе поставена на ул. „Шести септември“ 7А. Там  се е намирало Унгарското дружество, чийто председател е бил Геза Фехер. Да почетат паметта му дойдоха десетки български учени, общественици, интелектуалци и журналисти.

На откриването кратка реч произнесе Н. Пр. Миклош Борош, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България. След това с кратко слово продължи акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките. 

“Датата на откриването не е случайна – утре е 19 октомври. На него честваме ‘Деня на българо-унгарското приятелство‘, което придава отлична символика на днешното събитие, тъй като личността на проф. Геза Фехер играе значителна роля в историята на българo-унгарските отношения през 20-и век’’, каза при откриването на паметната плоча посланик Борош.

„Ние сме горди, че той е наш чуждестранен член – заяви председателят на БАН акад. Ревалски. – Геза Фехер се смята за един от основателите на изучаването на прабългарската история, на търсенето на връзките със старомаджарските поколения и изобщо за приноса на тези два народа за културата и историята на Източна Европа. Бил е изтъкнат филолог. Благодарение на негови произведения, които са публикувани не само на български, но и на унгарски, немски и френски, нашата история е станала известна на чужди народи”, добави председателят на БАН.

Говори проф. д.и.н. Пенка Пейковска

След откриването на паметната плоча събитието продължи в сградата на Унгарския културен институт с лекция на проф. д.и.н. Пенка Пейковска от Института за исторически изследвания на БАН,  която направи кратко представяне на проф. Геза Фехер и на неговата научна дейност. Проф. Пейковска отбеляза, че освен широкомащабната си археологическа дейност и многобройните си публикации за прабългарите, той е изнесъл и над сто беседи у нас. Тя изтъкна, че след като отива в Истанбул в началото на септември 1944 г., проф. Фехер не може да се завърне нито в България, нито в Унгария. От Швеция му предлагат да продължи научната си кариера там, но той отказва, тъй като се „българизирал“ и не би могъл да се преустрои. Проф. Фехер се завръща в родината си едва през 1948 г. и започва работа в Унгарския национален музей. Мечтата му била да продължи делото си в България, но за съжаление така и не му позволяват. Според прф. Пейковска, причината е, че намалял интересът на новата власт в София към прабългарите, за сметка на налагането на ролята на славяните. Ние нямаме вина за това отношение към проф. Фехер, подчерта българската историчка.

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Фоторепортаж от събитието може да видите тук.

Сродни публикации на сайта ни:

Откриват паметна плоча на унгарския прабългарист Геза Фехер

19 октомври – Ден на българо-унгарското приятелство

Източник: www.evropaworld.eu