Поетичното „Дръвче“ на Румен Иванчев дарява свежест и подслон

Публикувано:
19:22ч / 21.11.2017г
Брой прочитания:
462
Брой коментари:
0

Вълнуваща поетична изповед беше премиерата на книгата с лирика „Дръвче“ от Румен Иванчев (изд. „Жанет 45“). Поетът от години живее в Италия и, макар да споделя, че е пренесъл там сърцето си, то все го тегли към родината. Румен за пореден път се върна в България за премиерата на своята книга, в която са събрани негови стихове, писани от младостта му до днес.(1967-2017 г.). Художественото оформление на изданието е дело на Любомир Михайлов. За книгата говори литературният критик Митко Новков, младите актьори Катя Бръмбарова и Димитър Николов четоха стихотворения от нея. После самият поет чете преводи на свои творби, включително и в превод на италиански език, показа италиански издания на негови произведения, получили признание по света.

Едно от тях е приказката „Играчката на ветровете“, която сама пое по света, сякаш има крилца, както казва авторът й. Публикувана е на английски и италиански език. В началото на следващата година ще я видим и на сръбски. За „Играчката на ветровете“ през 2016 Румен Иванчев получи наградата „Константин Константинов“. През далечната 1993 тя му донесе наградата ФАРАБОЛИНА на Карнавала във Виареджо. През тази година я предлага гигантът „Амазон“. „Navigare“ (Плаване) се нарича престижният сборник на голямото римско издателство „Рagine“ (Страници), където са поместени седем стихотворения на Румен. Това беше награда за попадане в последната селекция на един от най-важните конкурси за поезия във Вечния град. Председател на журито беше големият италиански поет и драматург Елио Пекора.

В природата на Румен Иванчев се съчетават лирикът и сатирикът. Неслучайно той говори за двуликия бог Янус с едно усмихнато и едно плачещо лице. На премиерата той показа и двете си лица като на моменти редуваше поезия с афоризми. Особена емоция изпитахме ние, които познаваме Румен от годините ни в Кабинета на младите писатели студенти „Димчо Дебелянов“, когато той рецитираше добре познати за нас свои стихове:

„Дон Санчо, знам, Кихот е мъртъв./Забравен е и Росинант./ Онези мелници превърна/ в ултрамодерен ресторант.“

Някога слушахме с вълнение тези стихове и възторжено ръкопляскахме по време на студентските литературни четения. Искахме да ги чуваме отново и отново, макар вече да ги знаехме наизуст. Някогашната емоция изпитахме с талантливите поети проф. Цочо Бояджиев и Георги Славчев, които присъстваха на премиерата. Събитието уважиха и по-младата представителка на някогашната ни студентска литературна общност, известната поетеса и журналистка Анжела Димчева, популярният хуморист Михаил Вешим, много почитатели на поета и, за изненада на самия него – две негови учителки. А поетичното „Дръвче“ на Румен Иванчев със сигурност ще прислони много хора под клоните си и ще им дари освежителна сянка, слънчеви лъчи между листата, шушукане на ветрове и птичи песни.

Още снимки от премиерата на книгата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Автор: гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu