Втора седмица на италианската кухня по света

Публикувано:
08:15ч / 21.11.2017г
Брой прочитания:
265
Брой коментари:
0

Втората Седмица на италианската кухня по света ще се проведе от 20 до 26 ноември т.г. На пресконференция в резиденцията на Н.Пр.Стефано Балди, посланик на Италия у нас, беше представена програмата на Седмицата в София. Тя включва поредица от събития – презентации, дегустации на типични продукти, уъркшоп и още много други.

Н.Пр. Стефано Балди поясни, че големият успех, който е имало първото издание на Седмицата на италианската кухня по света, е дал стимул тя да се превърне в традиция. Той обърна внимание на връзката между кулинария и култура и открои като важен акцент в поредицата от събития радиопредаването по Класик ФМ, посветено на кулинарията в италианската класическа музика. По време на предаването водещият Георги Митов ще разговаря с италианския посланик за някои италиански класически композитори, сред които Верди, Росини, Маскани, Респиги и Берио, които под различна форма са отразили в музиката си някои аспекти на традиционната италианска кухня. (www.classicfm.bg).

Част от събитията през Седмицата са организирани от Италианския културен институт в България с директор г-жа Луиджина Педди. Две от тях са с адрес бул. „Патриарх Евтимий“ 21, където се провеждат езиковите  курсове на иститута, и са на италиански език. Лично г-жа Педди представя темите: „Идентичност в кухнята и средиземноморска диета“ и „Италия на масата: мъдростта на народната традиция в избора на храни и в приготвянето им“, използвайки за илюстрация откъси от телевизионните предавания „Идентичност в кухнятa?“„Какво трябва да ядем?“ и „Как ни виждат чужденците?“

Друго събитие с организатор Италианския културен институт е кулинарният конкурс „Седмица на италианската кухня” с връчване на наградата „Посланик на вкуса 2017” на първите трима в класацията.

Главният секретар на Италианската търговска камара, г-жа Роза Кузмано, се спря на работата на камарата по популяризирането на марката „Италианско гостоприемство“. На 21 ноември в „Cinecittà Osteria Italiana“, един от сертифицираните ресторанти за качество „Италианско гостоприемство”, ще има вечеря с участието на най-големите местни медийни представители на хранително-вкусовата промишленост (телевизия, радио, печат и интернет) и използването на регионални италиански продукти – храни и вина. По време на вечерята ще бъдат прожектирани промоционални видеа и ще бъдат споделени традиционните рецепти от италианските региони. Събитието е с покани.

Уъркшопът „Италианският вкус” ще се фокусира върху връзката между територия, качество и талант, подчертавайки важността на комбинацията „висша кухня-качествено вино”. Ще се наблегне и на борбата с Italian Sounding – това е наподобяването на италианските ястия, но не по автентичния начин. Организатори са Италианска търговска камара в България, Италианска Асоциация на сомелиерите (AIS) – секция в България, сертифицирани ресторанти за качество “Италианско гостоприемство-Италиански ресторанти по света”.

Г-жа Мила Ненова, директор на Конфиндустрия България, даде информация за дегустацията на италиански гастрономически продукти и на вина от Емилия Романя, предоставени от Гранд Фуудс и Фондо Монтебело – членове на Конфиндустрия. Мястото е Мол Парадайз, магазин „Гранд Фуудс“, ет. – 1, София.

В края на пресконференцията Н.Пр. Стефано Балди поясни, че италианската кухня пази традициите си, но същевременно се развива, появяват се нови блюда, в които се проявяват творчески инвенции.

Пълната програма на Втората Седмица на италианската кухня по света може да прочетете на сайта www.ambsofia.esteri.it. За присъствие на проявите се изисква предварителна заявка по телефона.

Още снимки от пресконференцията може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu