Поезията като проява на гражданска позиция

Публикувано:
13:34ч / 25.11.2022г
Брой прочитания:
234
Брой коментари:
0

Истинските поети са свободни хора, които пишат, когато не могат да си замълчат. Това отново стана ясно на рецитала, който направиха младата беларуска поетеса Хана Комар и българският ѝ колега Димитър Кенаров на 24 ноември в софийския клуб MAZE.

На снимката вляво Яна Генова, директор на фондация „Следваща страница“ , по чиято инициатива е създадена Къщата за литература и превод в София, представя двамата поети.

Темата на разговора и литературното четене, което за съжаление се проведе пред доста рехава публика заради струпването на няколко празника и важния мач Бразилия-Сърбия, бе „Поезия и свобода в Беларус“. Хана и Митко със сигурност имаха какво да кажат по въпроса, тъй като и двамата са били хвърляни в затвора в тази страна, управлявана от Александър Лукашенко, често наричан „последният европейски диктатор“. Българският журналист и поет бил държан в изолатор сам в продължение на пет дена през 2011 г., когато отишъл да напише статия за бившата съветска република през символичната призма на прословутия трактор „Беларус“.

Хана пък се озовала зад решетките през 2020 г., след като участва в мирна демонстрация в Минск срещу фалшифицирането на резултатите от президентските избори, на които Лукашенко получи поредния си мандат. Както сподели младата поетеса, най-големият й страх бил да не я изнасилят в ареста, както ставало и с жени, и с мъже в първите дни на протестите. За щастие, това не й се случило, но травмата от безвремието в затвора все още я спохожда. Хана, която е на едномесечна писателска резиденция у нас в софийската Къща за литература и превод, подготвя книга за преживяното от нея, която щсъдържа и интервюта с жени и мъже със сходен на нейния опит. На литературното четене тя беше дошла с тениска с лика на беларуска активистка, която е хвърлена в затвора.

В едно от стихотворенията, което прочете, се изразява тревогата за неин приятел, арестуван, само защото носел кутия с боя на публично място (може да чуете част от него тук).

Повечето й творби са написани на английски език (сега тя кара докторантура в университета в английския град Брайтън). Хана Комар обаче прочете и едно свое стихотворение на беларуски език. Тя обясни, че в родината й има два официални езика. Повечето нейни сънародници говорят на руски, но напоследък се наблюдава засилване на ролята на беларуския език като форма на протест срещу колонизаторите от Москва. За този феномен Хана разказа и на неотдавнашна литературна среща в софийския център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“, която бе отразена от evropaworld.eu. Тя обаче се вълнува не само от настоящите политически събития в родината си. Хана Комар прочете вълнуващо стихотворение на английски, в което изразява чувствата си, породени от посещението й в Германия. Там тя разбрала кой е създал пещите за крематориумите в нацистките лагери на смъртта.

Димитър Кенаров, който също е известен активист, прочете свои стихотворения на български и английски език. Едно от тях бе посветено на сблъсъка му с полицейската бруталност, а други – на любимата му екологична тема. В тях той се възмущава от предизвиканите от човека промени в климатаq от изсичането на горите и насилието над животните.

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Повече информация за събитието може да намерите във Фейсбук.

Сродни публикации на сайта ни:

Наши и чужди писатели и критици за литературната 2022 г.

Източник: www.evropaworld.eu