Посланикът на Малтийския Орден у нас, Н.Пр. Камило Дзуколи, получи високо папско отличие

Публикувано:
18:32ч / 21.06.2015г
Брой прочитания:
1 146
Брой коментари:
0

Н.Пр. Камило Дзуколи, посланик на Суверенния Малтийски Орден у нас, беше удостоен с високото папско отличие – ордена „Свети Григорий Велики”. Отличието връчи апостолическият  екзарх  монсеньор Христо Пройков, глава на католиците в България. Церемонията се състоя днес в катедралния храм за католиците от източен обред  „Успение Богородично”.

Малтийският орден има дипломатически отношения с България от 20 години насам, а от близо 10 години Камило Дзуколи е негов посланик у нас и с цялата си дейност показва, че е истински приятел на България. „Именно затова поискахме от Светия отец  папа Франциск  да даде ордена „Свети Григорий Велики”  на Камило Дзуколи в знак на признателност за грижите, които той проявява към България, разбира се, и на всички други около него, които помагат“, подчерта екзарх Пройков.

Монсеньор Пройков припомни, че Малтийският орден започва своята благородна дейност през 1048 г.. В основата на тази дейност е благотворителността и добротворството.

Изразявайки благодарността си, Н.Пр.Камило Дзуколи призна, че е научил вестта едва вчера, но е изпълнен с християнска гордост за голямото признание.

Гости на събитието бяха Н. Пр. Джовани Сончини, който бе начело на делегация на Малтийския орден от Ломбардия, отец Марко Скарпа с поклонници от град Венеция, настоятелката на сестрите Евхаристинки у нас и много вярващи католици.

Негово превъзходителство Камило Дзуколи получи високото отличие в навечерието на празника „Св. Йоан Кръстител” – покровител на Ордена, който ще бъде отбелязан от посолството на 23 юни 2015 г.

Още за дейността на Малтийския орден у нас в сайта ни:

Хорът на момчетата от Колмар пя в София

 

Източник: Факти.БГ