Златен медал за Академичен хор „Св.Параскева“ при НХА

Публикувано:
12:02ч / 22.06.2015г
Брой прочитания:
546
Брой коментари:
0

Академичен хор „Св.Параскева“ при Националната художествена академия с диригент д-р Галина Луканова получи златен медал за участието си в V Международен хоров конкурс „Антонио Вивалди“, който се проведе в Габрово на 19 и 20 юни т.г.! Освен в конкурса, хорът участва и в Международния хоров фестивал със същото наименование. Двете събития се организират от Музкална културна асоциация „Антонио Вивалди“, Гърция, и Народно читалище „Априлов-Палаузов 1861“, Габрово. Д-р Галина Луканова беше удостоена и с отличието за най-добър диригент на фестивала.

На конкурса „Антонио Вивалди“ Академичен хор „Св.Параскева“ се представи с „Кратък български полиелей“ на неизвестен автор от XIV в., „Тропар на св.Параскева“ от Стоян Бабеков и „Esto les digo“ от Кинли Ланг. Освен тях, при участието си във фестивалната програма хорът изпълни и „You’v Better Get on Board“ от Кинли Ланг, „Контрапункт на животните“ от Андриано Банкиери, „Трендафилчето“ от Николай Кауфман, чиято 90-годишнина отбелязваме през тази година. Накрая прозвуча и една от най-любимите песни на хора, с която често приключват концертите им – „Goodnight sweetheart“ от  Калвин Картър и Джеймс Хъдсън.

Във фестивалната част на международното музикално събитие се включиха и представители на Гърция: Франкофонски хор „cHoralia“ и Италиански хор „InCanto“ от Солун, както и още два български: „Кантилена“ от Велико Търново и Смесен хор „Априлов-Палаузов“, Габрово.

За д-р Галина Луканова, диригент на Академичен хор „Св.Параскева“ при Националната художествена академия, приключилият сезон е наистина успешен – със заслужените отличия на V Международен хоров конкурс „Антонио Вивалди“ и едноименния фестивал в Габрово, както и с избирането й за председател на Българския хоров съюз.

Поздравления и пожелания за още много успешни творчески сезони!

Повече снимки от събитието в Габрово може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

 

Припомняме публикацията за д-р Галина Луканова в рубриката „Таланти“ на сайта ни:

Галина Луканова – талантът да обединяваш чрез музиката

Сродни публикации в сайта:

IX Международен фестивал „Среща на студентските хорове“

Концерт „Благовещение“ в Католическата катедрала

Източник: www.evropaworld.eu