Последен шанс за среща с „Цигулар на покрива“ в България

Публикувано:
13:44ч / 13.03.2023г
Брой прочитания:
340
Брой коментари:
0

Тази седмица българските меломани ще имат шанса за последен път да видят постановката на световноизвестния мюзикъл „Цигулар на покрива“ на сцената на Музикалния театър. За съжаление, изтича тригодишният договор с агенцията, която държи авторските права за произведението. Това означава, че вече няма да можем да видим невероятния спектакъл, сътворен от сръбския режисьор Небойша Брадич в съдействие с артистите, хора и оркестъра на Музикалния театър. Още една лоша новина, след като на 8 март т. г. почина израелският артист Хаим Топол, прочул се с изпълнението на млекаря Тевие – главната роля във филмовия мюзикъл „Цигулар на покрива“ от 1971 г.

Сайтът на „Европа и светът“ отдели подобаващо място на постановката на тази творба в Музикалния театър, която за съжаление не можа да стигне до по-широка аудитория заради коронавирусната пандемия. Тя се превърна в гвоздея на Фестивала на музикалния театър, който се състоя в Парк „Военна академия“ през юли м. г. Именно с нея звездата на оперетата Александър Мутафчийски предпочете да отбележи своя двоен юбилей – 50-ата си годишния и 25 години на сцената, като изпълни главната роля на Тевие, постигайки неподозирани трагични дълбочини в интерпретацията на образа на бедния млекар от еврейското селце Анатевка в царска Русия. Трябва да споменем специално и създателката на над 270 костюма за мащабния спектакъл – сръбкинята Исидора Молес, която е отраснала в Музикалния театър. Тя от време на време отскача до София, за да изпълни ролята на Ходъл – една от дъщерите на Тевие. Междувременно обаче Исидора Молес още повече разви музикалния си талант и спечели три награди на международни конкурси в Италия в рамките на една година.

Разбира се, това не е първата постановка на „Цигулар на покрива“ в България. За първи път тази творба се играе у нас в Музикалния театър през 1993 г., когато диригент е композиторът Жул Леви. Общото между двете постановки е прекрасният превод на либретото, дело на Валери Петров. Някои негови находки предизвикват спонтанен смях сред публиката, други оцених, след се запознах с текста, който любезно ми бе предоставен от Александър Мутафчийски. Валери Петров е съумял да намери чудесни рими в своя неподражаем стил, за да пресътвори трагикомизма на жителите на Анатевка, чието традиционно битие е застрашено от предстоящия погром и изгнание. Това се вижда и при хоровата песен „Традиция“, и при популярната ария на Тевие „Ако бях богат“.

Зрителите, които още не са имали удоволствието да видят постановката на „Цигулар на покрива“ в Музикалния театър, все още могат да си купят билети за 18 и 19 март. В събота в главната роля ще играе Христо Сарафов, а в неделя – Александър Мутафчийски.

Побързайте, местата са ограничени!

Владимир Дворецки

Още по темата на сайта ни:

Звездата на оперетата Александър Мутафчийски чества двоен юбилей с „Цигулар на покрива“

Мюзикълът „Цигулар на покрива“ закрива Софийския фестивал на музикалния театър на 17 юли

Източник: www.evropaworld.eu